První zimní olympiádu pomohli prosadit Češi. Konala se na konci ledna 1924 právě před 100 lety

29. leden 2024 20:19

První Zimní olympijské hry "Chamonix 1924" - od 25. ledna do 4. února se her účastnilo 16 zemí. Jména československých šampiónů, i náš jedinečný podíl na samém vzniku zimní olympiády, připomíná lyžařská expozice jilemnického Krkonošského muzea.

Čtěte také

V lyžařské expozici Krkonošského muzea v Jilemnici jsme s jejím autorem, historikem Janem Luštincem. „Málokdo si uvědomuje, že náš český přínos k těm prvním zimním olympijským hrám je opravdu veliký. Protože první Zimní olympijské hry ve francouzském Chamonix byl původně jen Týden zimních sportů.“

„A když se potom v roce 1925 konal v Praze 8. olympijský kongres, tak tam navrhl Josef Rössler-Ořovský aby byl onen týden zpětně uznán za první Zimní olympijské hry.

Chamonix 1924. Ostatně my jsme byli opravdu partneři do diskuse, protože první lyžařský svaz na světě, už rok 1903. „Ano, ten se vytvořil v Čechách. Koneckonců víme, že už v 90. letech 19. století jsme platili za nejlepší středoevropské lyžaře. A když potom vznikla samostatná Československá republika, tak naše účast v Chamonix byla velmi prestižní záležitost.

Štefan Hevák na startu olympijského závodu v Chamonix v roce 1924

„Musím ovšem dodat, že se neúčastnili jen Češi, ale také samozřejmě i čeští Němci. A reprezentovali mladou, novou republiku velice úspěšným způsobem, říká Jan Luštinec.

Čtěte také

Kolik jich tedy bylo v našich barvách? „Lyžařů 12 z Československé republiky, v krasobruslení jeden, v hokeji 13 hráčů, úhrnem to tedy bylo 26 sportovců. Sice jsme nedosáhli na žádné medaile, ale nesmíme zapomenout, že tenkrát opravdu Finové a Norové kralovali zimním sportům, které bylo velmi těžké překonat.

„Přesto jsme dosáhli vynikajících úspěchů. Například v závodu na 50 kilometrů Štěpán Hevák doběhl na 12 místě, což bylo na olympiádě vážně skvělé. Franz Wende byl ve skocích na lyžích na 10 místě, což byla také vynikající pozice," dodává Jan Luštinec.

Ano, byli jsme v Chamonix dobří i v běhu na 18 kilometrů. Ovšem pak už přišel za čtyři roky na řadu švýcarský Svatý Mořic v roce 1928 a první naše zimní olympijská medaile. Bronz pro skláře z Polubného Rudolfa Burkerta ve skoku na lyžích.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související