První tři místa v soutěži Prix Non Pereant - Media na pomoc památkám získaly pořady Vltavy

25. duben 2014

Pro Bohemia o.s. a Syndikát novinářů České republiky udělili v letošním ročníku ceny PRIX NON PEREANT v kategorii rozhlas první tři ceny pořadům Českého rozhlasu Vltava.

První místo získaly Páteční večery Svatá Trnová Koruna a Broumovsko a Via Benediktina autorského týmu Eva Ocisková (scénář), Markéta Jahodová (režie) a Roman Špála (zvuk). Druhé místo získal dramaturg a režisér Michal Bureš za Páteční večer Hvězdy nad šternberským kopcem. Třetí cenu obdržel Ivan Motýl za Páteční večer Ostrava židovská.

02418900.jpeg

Svatá Trnová KorunaPřed 750 lety založil Přemysl Otakar II. na skalním ostrohu chráněném ze tří stran řekou Vltavou cisterciácký klášter Zlatá Koruna. Některé evropské kláštery si od založení až do současnosti uchovaly své duchovní, vzdělávací a kulturní poslání. V našich zemích je postihly devastace nejen hmotné... Do světa historie i současnosti Zlaté Koruny nahlížíme s historiky i ctiteli jedinečné lokality jihočeské krajiny. Připravila Eva Ocisková, mistr zvuku Roman Špála a režisérka Markéta Jahodová.

Ostrava židovskáV roce 1921 tvořilo židovské etnikum dvanáct procent obyvatel Moravské Ostravy, což tehdy znamenalo nejsilnější koncentraci Židů v českých zemích. Ostrava byla finančním i politických centrem celé československé židovské komunity. Zatímco v Praze staroslavná obec oprašovala muzejní exponáty v Židovském muzeu, tady se točily miliony. Severomoravská metropole se stala například hlavním sídlem exekutivy zemské sionistické organizace Hechaluz a centrálu tam přestěhovala i Židovská mládežnická organizace a prezidium Židovské strany. Po židovských stopách se Ostravou počátku 21. století vydal historik a publicista Ivan Motýl. Účinkují Miroslav Rataj a Eva Lenartová. Zvukově na pořadu spolupracovala Hana Plecháčková, režie Eva Lenartová.

Broumovsko a Via BenedictinaV pátečním večeru jsme se spolu s významnými českými historiky – Dušanem Foltýnem a profesorem Petrem Sommerem věnovali řádu benediktinů. Podnětem se stalo 800. výročí působení benediktinů na Poličsku a Broumovsku. Pořad nazvaný Broumovsko a Via Benediktina připravila Eva Ocisková, mistr zvuku Roman Špála a režisérka Markéta Jahodová.

Hvězdy nad šternberským kopcemReportážní kompozice věnovaná německé historii a české současnosti moravského městečka Šternberk. Na půdorysu dějin tohoto malého moravského města se budeme setkávat s pojmy: nenávist, odplata, smíření, odpuštění, nový začátek...S pojmy, které k Velkému pátku neodmyslitelně patří.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.