První svazky vyšehradské edice Krystal

16. leden 2004

Nakladatelství Vyšehrad začalo v minulém roce vydávat novou edici - Krystal. Je věnována filosofii a její knížečky v měkkých šedobéžových deskách díky svým rozměrům 8 krát 14 centimetrů lákají podobně jako bibeloty k tomu, abychom je uchopili, dotýkali se jich a měli z nich nejen potěšení čtenářské, ale i haptické.

Jako první svazek edice vyšel soubor devíti studií a esejů Martina Bubera Temnota Boží. Všechny jako by se pokoušely nalézt odpověď na otázku, čím je dnešnímu člověku Bůh. Jeden z největších náboženských myslitelů současnosti charakterizuje Boha Spinozova, Pascalova, Kantova, Hegelova, Nietzscheho a především Heideggerova a C. G. Junga. V nových variacích rozehrává svou slavnou tezi, že zatímco filosofické myšlení se odvíjí mezi subjektem a objektem, náboženské myšlení vyrůstá z důvěrného vztahu "já a ty". Zároveň Buber ukazuje, jak právě v dnešní době, pro kterou je charakteristické "zatmění nebeského světla, temnota Boží", mohou být aktuální starozákonní proroci, kteří "znovu a znovu směřovali ke zničení veškeré jistoty a v zející propasti nejhlubší nejistoty hlásali nežádaného Boha, který po svých lidských stvořeních vyžaduje, aby uskutečnila sebe sama, aby se stala lidmi".

Henri Bergson: Duchovní energie

Duchovní energie, druhý svazek edice Krystal, je knihou, do níž Henri Bergson v roce 1919 shrnul sedm svých psychologicko-filosofických studií. Jde převážně o přednášky, v nichž rozvinul svá oblíbená témata, jak o tom ostatně svědčí již názvy statí: Vědomí a život, Duše a tělo, "Přeludy živých" a "psychický výzkum", Sen, Vzpomínka na přítomnost a klamné rozpoznání, Intelektuální úsilí, Mozek a myšlení: o jedné filozofické iluzi. Stejně jako stěžejní Bergsonova díla, jsou i jeho menší práce psány neobyčejně poutavě, živým jazykem plným metafor a obrazů.

Třetím svazkem edice Krystal je traktát Mikuláše Kusánského O vrcholu zření. Jedná se o poslední dílo renesančního filosofa, teologa a kardinála, jehož základní myšlenky - například o jednotě protikladů, učené nevědomosti, nekonečném "rozvinutí" Boha ve vesmíru či jeho "zavinutí" v člověku - jsou dodnes živé a znovu a znovu interpretované. Z českých myslitelů Kusánský významně zapůsobil na J. A. Komenského a jeho prostřednictvím také na Jana Patočku, který kryt jménem svého zetě Jana Sokola vydal v roce 1976 výbor z jeho díla (rovněž ve Vyšehradu). Doprovázela jej obsáhlá studie Pavla Flosse, který nyní takřka v stostránkovém doslovu komentuje poslední kardinálův text (Kusánský jej dopsal roku 1464, několik měsíců před smrtí) a osvětluje, jaké významné místo zaujímá v kontinuu jeho myšlení, neboť je vlastně celé ve zkratce shrnuje. Do kontextu evropské filosofie pak Kusánského dialogický traktát o zření jako nejvyšším stupni intelektuálního poznání (ve kterém lze Boha pojímat jako absolutní Moc) začleňuje studie Pavla Flosse, jenž také traktát z latiny přeložil.

Mikuláš Kusánský: O vrcholu zření
autor: (bop)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.