První jevištní setkání Bolka Polívky se synem Vladimírem: Šašek a syn

24. únor 2017

Brněnské divadlo Bolka Polívky se zaměřuje na uvádění autorských her. Zatím posledním představením, které vzniklo přímo pro toto divadlo, je hra s názvem Šašek a syn. Jejím autorem je herec Bolek Polívka.

„Podtitul hry je převýchova mladého šlechtice v šaška, to vše za trest a v sedmi obrazech. On se mění, potom tomu podléhá. Najednou vidíme, jak je nadaný, ale on by nechtěl být šaškem, on by chtěl radši vládnout. Jak říká ten starý, jako ta jeho… a zarazí se, protože mu ještě nechce prozradit, kdo je matkou a kdo je otcem. Nakonec se to mladý dozvídá a pak to má konec, kde se ty oba proudy absurdním způsobem slijí,“ vysvětluje Bolek Polívka.

Hra Šašek a syn volně navazuje na představení Šašek a královna. V něm se v 80. letech společně představili Chantal Poullain a Bolek Polívka. V nové inscenaci zůstala postava šaška, jejím hereckým partnerem je mladý šlechtic. Tuto roli ztvární Polívkův syn Vladimír.

„Přichází do šaškovského panoptika a je to rytíř. Je pyšný, hrdý. Zjišťuje o sobě, že ho začíná bavit šaškování, že ho začíná bavit humor. Že ho začíná bavit krutost, vlastně něco úplně jiného,“ dodává Vladimír Polívka.

03043102.jpeg

Rodinný vztah je mezi ústřední dvojicí patrný v celé inscenaci. „Ten vztah by měl být cítit hlavně z kontaktu postav. Ne z činů, protože ty se úplně vymykají realitě. Vztah těch dvou, že k sobě celoživotně přicházíme, někdy blíž, někdy jsme dál, ale spojuje nás pouto, jak říká táta: alchymické, ve kterém si nejen na jevišti, ale i v osobním životě rozumíme. Jeviště by to mělo hezky přenést.“

Premiéra autorské inscenace Šašek a syn je v brněnském Divadle Bolka Polívky 25. února od 19.00. Pražská premiéra se ve Studiu dva koná 22. března.

Jeho slova Bolek Polívka potvrzuje: „Celé vnímání představení to bude posilovat. To je opravdu syn a to je opravdu jeho tatínek. Chovají se takhle k sobě? Je to možné, aby ten otec byl takový? Trošku pravdy na tom asi bude, takže to jen posiluje vnímání představení. Opravdový rodinný vztah.“

Rodinný vztah pak navíc v závěru umocní zjištění, že šlechtic je synem královny a šaška. Tím se se uzavírá paralela s dnes už legendární inscenací Šašek a královna. Právě postava šaška měla pro Bolka Polívku zcela zásadní roli.

autoři: Iveta Novotná , sch
Spustit audio