První derby pražských 'S' skončilo bez gólu. Přátelská rivalita trvá už 120 let

29. březen 2016

Jsou věci, které k sobě prostě patří, a tato láska i nenávist trvají na den přesně už 120 let. Dne 29. března roku 1896 se proti sobě vůbec poprvé postavily fotbalové jedenáctky Slavie a Sparty a založily tím rivalitu, která dodnes rozděluje velkou část fanoušků v Česku.

První derby pražských „S“ se hrálo na Císařské louce nedaleko Smíchovského nádraží.

Sparťané dali gól, se kterým ale slávisté nesouhlasili, a v hospodě, kde se podle tehdejších zvyklostí duely dohrávaly, se nakonec kapitáni obou celků a rozhodčí a propagátor snad všech sportů té doby Josef Rössler-Ořovský shodli na výsledku 0:0.

Už v té době to tedy mezi oběma „S“ zajiskřilo. „Rivalita je tam od první chvíle, dokonce taková intuitivní. Prostě si nějak padli jako soupeři do oka a bylo to na světě,“ říká uznávaný historik Miloslav Jenšík.

Následovaly události, které rivalitu Sparty a Slavie ještě vyhrotily, od podezření z udavačství po přetahování klubových opor a hrubé fauly na hřišti. Ale také přišly chvíle, kdy si fandové obou celků padli do náručí.

„Slavné podzimní derby na Strahově v roce 1965, kdy Sparta vyhrála ligu a Slavia druhou ligu a vrátila se definitivně až po naše časy do nejvyšší soutěže. Fanoušci obou klubů si div nepadali do náručí, v hledišti vládla až bratrská euforie dvou táborů, jako by velikánské smíření,“ popisuje Jenšík.

Zkrátka i tady si fanoušci či fotbalisté Sparty a Slavie připomněli, že se mohou navzájem i nenávidět, ale že jeden druhého potřebují.

„Ani jeden z klubů by nebyl tak slavný, kdyby neměl věčného rivala, se kterým se pořád pere,“ připomíná respektovaný fotbalový historik.

autor: jpa
Spustit audio