První český ukulele festival

V Úněticích proběhlo o víkendu historicky první české setkání hráčů a fanoušků havajského nástroje ukulele. Organizátor akce Ben Anderson sice hraje na ukulele jen rok a půl, ale tenhle u nás málo známý nástroj ho tak nadchnul, že se po pár měsících hraní rozhodl na vlastní pěst uspořádat první ukulele festival.

Ukulele sice pochází z Havaje, ale jeho předchůdcem jsou portugalské strunné nástroje cavaquinho a braguinha. „Na konci 18. století žilo na Havaji hodně Portugalců. Večer často hráli na cavaquinha na plážích, místním se to moc líbilo a chtěli si taky vyrobit podobné nástroje. Ale havajské dřevo zní úplně jinak než portugalské a navíc Havajci začali místo kovových strun používat rybářské vlasce – a tak se zrodilo ukulele,“ popisuje italský ukulelista Lorenzo Vignando, jak ukulele (v havajštině to prý znamená něco jako skákající blecha) vzniklo.

02958940.jpeg

Dneska existují čtyři velikosti ukulele – nejmenší je sopránové, následuje koncertní a tenorové a největší je barytonové. Dá se pořídit už za pár set korun, ale exkluzivní nástroj na míru může stát i sto tisíc. Většina hráčů a hráček se shoduje na tom, že začít hrát na ukulele není příliš těžké – pár akordů se naučíte skoro hned. Pokud ale chcete vidět pokroky, tak musíte cvičit stejně jako třeba na housle nebo na klavír. Všichni účastníci festivalu se shodli na tom, že ukulele je optimisticky znějící nástroj, který přitahuje určitý typ lidí. „Ukulele vypadá trochu legračně a má specifický, vesele znějící zvuk. Navíc se obvykle jamuje ve velkých skupinách lidí a úplní začátečníci často hrají dohromady s velmi dobrými hráči. Ukulele proto podle mě přitahuje hlavně společenské, tolerantní a veselé lidi,“ tvrdí Ital Lorenzo.

Dneska se na ukulele hraje všude. Na český festival dorazily hráčky z Austrálie, kapela The D´ukes z Velké Británie nebo izraelský hudebník Paul Moore. Zahraniční hosté tvořili skoro polovinu návštěvníků, ale organizátor Ben Anderson doufá, že příští rok Čechů přibude a ukulele si u nás najde víc fanoušků.

Spustit audio