První budou na řadě Otrokovice, pak Babice a Staré Město. Silnice D55 má zatím jenom 17 kilometrů

Stát letos plánuje začít s dostavbou dálnice D55 z Olomouce do Břeclavi.

 V září by měli dělníci začít pracovat na obchvatu Otrokovic, který by měl vyjít zhruba na 800 milionu korun. Kompletní dokončení dálnice ŘSD plánuje na rok 2029.

Na dálnici D55 je v současnosti hotových 17 z celkových 100 kilometrů. Téměř deset let však dálnice nepokročila ani o metr. Hlavním důvodem jsou podle Chudárka spory o vedení trasy dálnice a dlouhodobé výkupy pozemků.

Stát při vyvlastňování důležitých pozemků narazil na odpor spekulantů, kteří podle ŘSD zneužívají současný systém a brzdí celý proces řadou obstrukcí.

"Proces vyvlastňování jsme vedli přes 30 měsíců a nikam jsme se neposunuli," uvedl Chudárek s tím, že potřebné pozemky pro stavbu jednoho z připravovaných úseků stát nakonec získal výměnou za pozemky, které nabídl kraj.

V současnosti se tak už alespoň připravuje stavba obchvatu Otrokovic, kde silničáři vybírají nejlepší z devíti nabídek na stavbu úseku. V příštím roce by měly podle Chudárka začít také práce na úseku z Babic do Starého Města a za tři roky by měla stavba pokračovat v úseku z Napajedel do Babic. Celá dálnice by měla být hotova přibližně za 11 let.

Naopak dostavba dálnice D49 z Hulína ke slovenským hranicím je zatím kvůli žalobám ekologů v nedohlednu. Přípravy staveb trvají už více než 15 let.

zdroj: ČTK

Související