Provensálský písničkář Miquèu Montanaro vystoupí na střeše Lucerny

27. duben 2017

Skladatel, hráč na flétny i znalec trubadúrské poezie, natočil nové album Ki se synem, houslistou Baltazarem. Společně ho představí 3. května v Praze.

Na francouzské hudební scéně jsou nejzajímavější lokální příchutě: hudba Bretaně a polyfonie z Korsiky. Miquèu Montanaro čerpá spíše z jižní Francie a navíc z historické éry, kdy se tu ještě nemluvilo francouzsky, ale oksitánsky, což byl jazyk trubadurů.

Montanarova žena je ovšem z Maďarska a jejich syn Baltazar díky tomu obohacuje hudbu svého otce o vlivy z východní Evropy. Hrál s těmi nejlepšími maďarskými houslisty a pro svoji všestrannost patří k žádaným hudebníkům.

Miquèu Montanaro jezdil do dřívějšího Československa už za Husákovy totality, vystupoval na undergroundových koncertech v bytech přátel. Dobře si vzpomíná na koncert v době, kdy byl Václav Havel ve vězení:

„Zpíval jsem v oksitánštině a jeden z posluchačů se zdvořile zeptal, že umí jen francouzsky a jestli bych něco nezazpíval i v tomhle jazyce. Bleskově mě napadla píseň George Brassense, která je o policii a vězni. Končí tím, že vězně se zastane jediný člověk na ulici. Lidé aplaudovali, velmi dobře poznali, proč jsem si vybral právě tuhle píseň. Mě však bylo jasné, že v místnosti je někdo, kdo o tom podá zprávu na tajnou policii."

Po pádu železné opony u nás Montanaro natočil své vůbec první CD s českými hudebníky, které je dnes sběratelskou raritou. Jmenuje se Collage a vyšlo v roce 1990 u vydavatelství Bonton.

Duo Montanaro vystoupí v Praze ve středu 3. května, vzhledem k omezené kapacitě je potřeba rezervovat vstupenky předem.

Svým českým fanouškům Miquèu Montanaro vzkazuje: „Koncertů jsem u vás v posledních letech moc neměl, takže se těším, až pro vás budu hrát na střeše Lucerny. Naše hudba je zároveň smutná a veselá a tomu lidé v Česku rozumějí.“

Miquèu Montanaro žije v městečku Correns poblíž Marseille, jeho hudební asociace sídlí v jednom z místních zámků. Druhý z nich, Miraval, vstoupil do historie hned několikrát. Poprvé roku 1979, kdy tam Pink Floyd natočili část alba The Wall. Později nemovitost koupil herec Brad Pitt.

Zdejší vinice jsou známé čistě organickými víny, místní rosé se prodává pod značkou Cuvée Pink Floyd. Ale zatímco Miraval je veřejnosti uzavřen, druhý zámek ožívá každé léto hudebními festivaly s hosty z celé Francie i zahraničí.

Spustit audio