Proti konvencím. O radostech a strastech spisovatelek za doby královny Viktorie

26. květen 2019

Rozhlasové pásmo o radostech a strastech spisovatelek za doby královny Viktorie. Uvádíme k 200. výročí narození této významné panovnice Spojeného království Velké Británie a Irska. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Být ženou v 19. století nebyl žádný med. Ženy byly v té době považovány za majetek a jejich osudem bylo vychovávat děti a pečovat o domácnost. Na ty, které chtěly něco dokázat, se tehdejší patriarchální společnost dívala skrz prsty. Nevyjímaje ani samotnou královnu Viktorii.

První vlna feminismu zasáhla Evropu koncem 18. století, ale teprve ve druhé polovině 19. století se věci daly konečně do pohybu a ženy, také zásluhou královny Viktorie, mohly absolvovat vysokoškolské studium za stejných podmínek, jaké měli muži, a také jít k volbám.

Příběhy učených žen

Marie Curie-Sklodowská

Pohnuté příběhy dam, které usilovaly o vzdělání a vědeckou dráhu v době, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno, vypráví profesor Ivo Kraus z katedry pevných látek Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, popularizátor přírodních věd a autor řady knih z historie vědy. Duchovní a intelektuální cestou, trvající od 4. století až do současnosti, nás provede spolu s astrofyzikem Jiřím Grygarem.

Trnitou cestu měly ženy i ke spisovatelskému povolání. Přestože viktoriánská společnost byla velmi dobře obeznámená s romány Jane Austenové, hledaly si ženy spisovatelky velmi těžko vydavatele. Jejich psaní bylo označováno za příliš ženské a v důsledku toho byly nuceny vydávat své texty pod pseudonymem.

Na pozadí literárního díla a osudů šesti velkých anglických žen (královna Viktorie, Charlotte, Emily a Anne Brontëovy, Elizabeth Gaskellová a Beatrix Potterová) přiblížíme dobu, ve které ženy neznamenaly téměř nic, a jejich úsilí jít proti konvencím.

Rozhlasové pásmo o radostech a strastech spisovatelek za doby královny Viktorie napsala Iveta Novotná. Vysíláme při příležitosti 200. výročí narození jedné z nejvýznamnějších panovnic Spojeného království Velké Británie a Irska, královny Viktorie (nar. 24. května 1819).

Účinkují: Jiří Valůšek, Jaroslav Kuneš, Barbora Goldmannová, Kristína Oríšková a Kateřina Veselá

Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Lukáš Kopecký

Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio

Související

  • Ženy, které byly inspirací

    Komu psal Jaroslav Hašek milostné dopisy a kdo ovlivnil pozdního Leoše Janáčka? Portréty žen, které známe – anebo také neznáme – jako inspirátorky díla významných mužů.  

  • Příběhy učených žen II.

    O pohnutých životních cestách dam, které usilovaly o vzdělání a vědeckou dráhu v časech, kdy to bylo ženám téměř zapovězeno, vypráví experimentální fyzik prof. Ivo Kraus.

  • Příběhy učených žen III.

    Prof. Ivo Kraus vypráví o ženách, které odvážně podporovaly rozvoj různých oborů.