Propojení odvahy, lehkosti a krásy. Houslový virtuos Daniel Matejča vydal debutové album

24. květen 2023

Vycházející hvězda klasické hudby, teprve osmnáctiletý houslista Daniel Matejča, vydal u Supraphonu své debutové CD. Jeho těžištěm je cyklus šesti sonát pro sólové housle od belgického skladatele Eugèna Ysaÿe. Toto dílo bylo napsáno přesně před sto lety jako "moderní" protějšek k Bachovým sonátám a partitám.

Supraphon posunul tento skladatelův koncept do 21. století a pro Daniela Matejču navíc objednal u české skladatelky Jany Vöröšové kompozici Obsession II, která odráží Ysaÿeho sonáty i muzikálnost a virtuozitu mladého houslisty.

Daniel Matejča pochází z Liberce, hraje na housle od čtyř let. Od sedmi let se vzdělává pod vedením profesora Ivana Štrause, u něhož nyní také studuje na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Před třemi lety se stal absolutním vítězem prestižní Kociánovy houslové soutěže, v roce 2020 byl finalistou soutěže Concertino Praga, v roce 2021 zvítězil v mezinárodní televizní soutěžní show Virtuosos V4+. K jeho nejnovějším úspěchům patří vítězství v soutěži mladých hudebníků Eurovize ve francouzském Montpellier v roce 2022. 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související