Proměna Muzejní oázy: botanický kabinet, stromy i lavičky. A koleje

17. duben 2019

Jen málokdo šel kolem a nevšiml si. V návaznosti na generální rekonstrukci historické budovy Národního muzea v Praze se zásadně proměnilo i jeho okolí a Čelakovského sady.

Úpravu tohoto prostoru dokumentuje také aktuální výstava složená z 26 panelů umístěných mezi historickou a novou budovou muzea, která zde bude umístěná do konce července. „Současnost je úplně jiná oproti tomu, jak jsme území znali posledních čtyřicet let. Dnes je to otevřený a prostupný prostor,“ říká autor architektonického řešení okolí Národního muzea Jakub Hendrych.

Výstavu najdete v místě tramvajových kolejí, které zatím vedou odnikud nikam. V budoucnu tady bude tramvajová zastávka. „Je to první příprava prodloužení tramvajové trati na Vinohrady, na Václavské náměstí a do Vrchlického sadů,“ říká Jakub Hendrych.
Autorem krajinářského řešení okolí Národního muzea a Čelakovského sadů je Ondřej Fous. Za muzeem najdeme nově i botanický kabinet, který poukazuje na to, že historie botanického oddělení Národního muzea začíná okamžikem jeho vzniku v roce 1818.

Nově řešený prostor mezi budovami Národního muzea s přípravou na prodloužení tramvajové trati a tramvajovými zastávkami, 2019

„Přinášíme sem národní flóru, kterou prezentujeme v několika žánrech,“ říká Ondřej Fous. V okolí muzea bylo vysázeno 230 druhů rostlin. „Celkový počet přesahuje 100 tisíc nových rostlin. Pod velkým drobnohledem je bilance stromů, máme jich tu 65,“ dodává Ondřeje Fous s tím, že krajinářská realizace je teď v režimu dokončovací péče. Ale už teď je podle něj vidět, jak se změnilo chování lidí v tomto prostoru. „Ukazuje se, že prostředí rostlin má na lidi velmi dobrý vliv. Ačkoli nás kritici upozorňovali, že to lidí zničí a rozkradou, je naopak fantastické, jak se tu chovají,“ říká.

Výstava mapující proměny okolí Národního muzea bude otevřená do konce července. A její součástí budou i komentované vycházky a prohlídka prostoru Muzejní oázy.

Spustit audio