Prokop Petr Siostrzonek, převor Břevnovského kláštera

7. říjen 2015

Vyslovíme-li dnes slova Břevnov, Břevnovský klášter, hned se nám vybaví dvě jména – Anastáz Opasek a Prokop Petr Siostrzonek.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Anastáz Opasek se do kláštera na malou chvíli vrátil z nuceného exilu a bylo mu ještě dopřáno „vybrat“ svého nástupce v Břevnově.

Nástupce Prokop Petr byl také „zkoušen“ bývalým režimem, ale stejně jako Anastáz Opasek se zlomit ani nalomit nenechal. A je mu dopřáno už řadu let žít podle svého nejlepšího přesvědčení. Jak je to v novém, „posametovém“ období nelehké, to si uvědomuji od prvního setkání s Petrem v Břevnově.

Petr Siostrzonek chodil do „áčka“ gymnázia v Českém Těšíně, vídali jsme se jako spolužáci, navštěvovala jsem ve stejném ročníku „béčko“. Je nevšední sledovat, jak se z usměvavého mladého muže hrajícího na saxofon zrodí vážená, nesmírně tvůrčí osobnost rozdávající se na všechny světové strany.

Čtěte také: Ke zpovědi anebo na pivo do Břevnovského kláštera! ?Je důležité umět naslouchat lidem,? říká jeho převor Prokop SiostrzonekProkop Siostrzonek: "Myšlenka je jako vítr, který nechytíme, ale je důležité s ní pracovat"Osudy - Prokop Petr Siostrzonek

Devastované materiální i duchovní prostředí břevnovské dokázal převést po úzkých prknech většinové nedůvěry k prosperitě, k životu v radostném společenství, společenství vědomém si těžkostí okolního světa, společenství členů řádu benediktinů a mnoha „laiků“ břevnovských i přespolních.

03120450.jpeg

Odkud či od koho načerpal a čerpá Prokop Petr Siostrzonek každodenní vitalitu, jak vidí osud mnoha našich kulturních památek, jaký je obsah slova „naše“?

O tom všem ve středeční Telefonotéce 7. října.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio