Projekty Kurta Gebauera pro veřejný prostor

22. duben 2011

Vysoká škola uměleckoprůmyslová na Palachově náměstí v Praze otevřela ve čtvrtek 21. dubna ve své galerii výstavu svému dlouholetému pedagogovi – letošnímu sedmdesátníkovi sochaři Kurtu Gebauerovi, který na škole působí už od roku 1990.

Výstava má název „Zveřejnění“ a Kurt Gebauer na ní představuje své práce pro veřejný prostor – návrhy, modely a realizace z let 1976 až 2010. Z nich připomeňme alespoň Gebauerovu „Minikrajinu“ – enviromentální hřiště na Fifejdách v Ostravě budované v letech 1980 až 1985, prostorovou realizaci Rybník v Praze-Stodůlkách, projekt pro úpravu Jeleního příkopu Pražského hradu z roku 1994 či kamenné figurální objekty „Bojiště“ v Dalejském údolí v Praze.

02318252.jpeg

Karel Oujezdský se Kurta Gebauera v Galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové zeptal, proč se tak rád od počátku své tvorby věnuje realizacím a akcím právě ve veřejném prostoru.

Výstavu profesora Kurta Gebauera nazvanou „Zveřejnění“ si můžete v Galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové na Palachově náměstí v Praze prohlédnout do 28. května.

Spustit audio