Projekt Piana do škol. Některé základní umělecké školy získají výhodně nové nástroje od Petrofu

9. duben 2023 07:30

Společnost Petrof v Hradci Králové vyrábí pianina a křídla. Díky projektu Piana do škol a Nadačnímu fondu manželů Komárkových je teď některé umělecké školy v Královéhradeckém kraji získají za polovinu ceny. 

Nadace už v minulosti školám napříč republikou přispěla na 56 nástrojů, letos zaplatí polovinu kupní ceny u dalších 21 klavírů, pianin a křídel.

Čtěte také

Do Základní umělecké školy v Dobrušce chodí 450 žáků. Na klavír se z nich učí 60. Je mezi nimi i osmiletá Sára Doležalová. „Mám oblíbenou písničku Pec nám spadla. Už chodím do druhé třídy.“

„Sárinka už od malička hrála u sestřenky na klavír, prostě se jí to líbilo. My bude rádi, když bude spokojená a bude jí to hezky hrát. A pokud jí to půjde, tak se pak uvidí do budoucna, co bude dál, říká maminka Kateřina.

Na to pomyslné DÁL, tedy na budoucnost, myslí i vedení školy. Zapojilo se do proto do projektu Piana do škol, kterou založil Nadační fond manželů Komárkových.

Více ředitel dobrušské školy František Zima. „Bylo to postaveno na tom, že cena nástroje byla stanovena na 299 tisíc. 50 tisíc z toho věnuje Petrof a zbytek se musí vybrat polovinou. 124 500 korun za nás a nadace poskytne druhou polovinu.

Potřebné finance se škole díky dárcům podařilo sehnat a tak se učitelé z dobrušské ZUŠky vydali do hradeckého Petrofu, aby si nový nástroj vybrali.

Čtěte také

První zkoušel Petr Khun. „Ještě zkusíme další nástroj. Tento je takový něžnější, má trošku slabší tón, ale nádherný. Bylo by to super, kdybychom měli i tento nástroj.

Chválou nešetřil ani druhý z učitelů Lukáš Koblása. „Perfektní, skvělé nové nástroje. U nás je jeden z těch nejnovějších nástrojů už 20 let starý a to se prostě nedá srovnat. Ano, ten nástroj je repasovaný, ve výborném stavu, ale už jen na první dotyk s tímto klavírem od Petrofu je to diametrální rozdíl. Opravdu se to nedá srovnávat.

Učitelé využili v Petrof Gallery příležitosti a vyzkoušeli, jak zní špičkové nástroje. Pro srovnání, do školy pořídili pianino za 300 tisíc korun, koncertní křídlo, na které si zahráli, přijde na desetinásobek. Mezi vystavenými exponáty, ale nebylo nejdražší.

Čtěte také

Díky sbírce Piana do škol se k dětem poprvé v roce 2020 dostalo 56 nástrojů. Letos si sem do Hradce Králové přijedou vybírat nové pianino nebo křídlo ještě zástupci z dalších 20 uměleckých škol.

Projekt manželů Komárkových pomáhá nejenom školám, ale i českému výrobci. Více David Kurka z Petrof Gallery. „Nám to určitě také pomáhá. A spousty škol narážíme na trošku omezený rozpočet nebo neochotu třeba u zřizovatele podílet se na investici do toho nástroje. Takže jsme rádi, že se tímto prostřednictvím daří dostávat do škol adekvátní nové nástroje.

Kromě Dobrušky se na nové pianino mohou těšit v Královéhradeckém kraji také děti v základních uměleckých školách v Červeném Kostelci a Polici nad Metují.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související