Projekt Active Public Space pomáhá zlepšit kvalitu života ve městě

31. srpen 2017

V Galerii Kvalitář na Senovážném náměstí v Praze byla včera večer zahájena výstava „Active Public Space / Aktivní veřejný prostor“ věnovaná technologickým inovacím, které mohou pomoci zlepšit kvalitu života v současném městském prostředí.

Dvouletý projekt vznikl ve spolupráci CCEA – Centre for Central European Architecture, IAAC – Institute for advanced architecture of Catalonia a Die Angewandte – Vysoké školy uměleckoprůmyslové ve Vídni. Základem pro změnu jsou podle tvůrců výstavy inteligentní městské technologie kombinující software a hardware. Ty umožňují sběr dat v reálném čase, generování energie a její následné skladování. Dokáží také přizpůsobovat materiály nebo řídit společný prostor v reálném čase.

„Velkou úlohu hrají samozřejmě umělci, kteří umí pracovat mnohem víc kreativněji s novými technologiemi. Snažíme se ukazovat projekty, které zapadají do konceptu pragmaticky, ale zároveň se snažíme vytvořit hru v prostoru, ať už vizuální nebo interaktivní“, říká k projektu Yvetta Vašourková.

Kino pro každého umožní vidět a slyšet film handicapovaným

Kino Světozor

Kino pro každého – tak se jmenuje nezávislý projekt, díky kterému si film v kině mohou vychutnat lidé bez postižení společně s lidmi se zrakovým či sluchovým handicapem.

Revoluci v tomto ohledu začíná dělat studio Breinco, které v Barceloně realizovalo stupňovité zahrady postavené z fotokatalytických dlažebních kamenů, které jsou schopny přirozeně čistit ovzduší od škodlivých oxidů dusíku. Dalším příkladem je pak například světélkující chodník pro cyklisty inspirovaný obrazem Vincenta van Gogha nebo Eco – Boulvard stojící v Madridu. Mezi další „chytrou“ realizaci v Evropě patří například projekt Yellow Fog umělce Olafura Eliassona. Ten se snažil prostřednictvím mlhy poukázat na přítomnost vody ve vzduchu, výsledkem čehož jsou působivé intervence do veřejného prostoru.

„Z českého prostředí jsme vybrali projekt od Jiřího Suchánka, který realizoval interaktivní instalaci; světelnou fasádu na planetáriu v Brně. Měla tam být pouze dočasně, ale protože ředitel planetária byl s instalací velmi spokojený, zůstala tam,“ doplňuje Ivetta Vašourková.

Současně s městskými realizacemi budou představeny tři experimentální instalace, které během projektu vznikly v Praze, Barceloně a Vídni. Pražská instalace vznikala ve spolupráci s Michalem Kindernayem. Jednalo se o intervenci na náměstí I. P. Pavlova. „Zkoumali jsme tam znečištění, ať už zvukové nebo vzduchové. Po dlouhodobém měření jsem tam vytvořil zvukovou mapu, která reflektuje zvukové znečištění,“ vysvětluje Michal Kindernay.

Výstavu Aktivní veřejný prostor mohou návštěvníci zhlédnout až do 22. září.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio