Prodanou nevěstu berou ochotníci v Úpici jako dárek městu ke 100. výročí samostatného státu

2. únor 2018 10:00

Úpičtí ochotníci se pustili do Prodané nevěsty. Dlužno připomenout, že hudební divadlo má v Úpici velikou tradici. Byly časy, kdy po několik generací herců a zpěváků směle uváděli i nejslavnější operety. Ale na operu si tu zatím ještě nikdo netroufl. Ono to také na ochotnické scéně není jen tak. 

Ochotníci v Úpici zvolili verzi „Prodanky", kterou pro hradecké divadlo Drak v osmdesátých letech připravili geniální tvůrci - Josef Krofta, Miloslav Klíma, Jiří Vyšohlíd a Petr Matásek. Sólové party převedli do sborové formy se zachováním veškeré poetiky, legrace, lsti i lásky. Jen to zvládnout!

Premiéra v úpickém Divadle Aloise Jiráska bude už v sobotu 3. února. Jde tedy do tuhého! A tomu odpovídala i zkouška, na které se byla podívat redaktorka Romana Pacáková. Atmosféra byla opravdu od začátku až do konce přísně pracovní.

Kamila Gottsteinová a Jarda Jebousek

Prodanou nevěstu berou ochotníci v Úpici vážně. Už jen to, že se dvakrát týdně dokáže v této hektické době scházet na zkouškách téměř 40 lidí, je hodno obdivu.

Příběh úpické Prodanky trvá už přes dva roky. První zvěsti, že se tamní Spolek divadelních ochotníků Aloise Jiráska rozhodl nastudovat Smetanovu komickou zpěvohru na slova Karla Sabiny, vyvolaly šok.

Ale díky nadšení, které kolem sebe všemi směry neúnavně šířil režisér Vladimír Hetflejš, už na první zkoušku v závěru roku 2015 přišlo asi třicet statečných s posilami z Trutnova a okolí. Zpěváky si vzala na starost profesionální pěvkyně a učitelka zpěvu Iveta Aman. Začala je učit zpívat doslova od píky.

Kapela Prodané nevěsty

Důležité bylo pro projekt získat zkušeného muzikanta, který poskládá kapelu, upraví jí na míru všechny notové party a dá to celé po hudební stránce dohromady. Kdo jiný by to měl udělat, než letitý kapelník Městské hudby Úpice Zdeněk Möglich. A tak se do toho pustil.

A divadelní kapela? Poskládala se z muzikantů ze širokého okolí. Housle, harmonika, basa, trubka a bicí, posílené úplně novou nevídanou elektronickou flétnou a skvělým saxofonem! Nebylo jednoduché muzikanty utrhnout od jejich stávajících projektů a přesvědčit je, aby nadále středy i neděle věnovali Prodance. Ale podařilo se.

Inscenace je připravována pro klasická jeviště i kočovné divadlo. Úpická Prodaná nevěsta se bude hrát i v přírodě, na náměstích či zámeckých nádvořích. V této souvislosti byla zahájena jednání s více než třiceti městy východních Čech. Cílem je pak v rámci letní a podzimní cesty dojet až do Prahy. S tím velmi úzce souvisí výprava celého představení.

Dáša Machová - komediant

Velké dohady vyvolává „prý mimořádně náročná scéna". Úpičtí ji zatím neukázali. Tím větší zvědavost panuje, jak to bude vypadat, až se 3. února večer při premiéře Prodané nevěsty rozhrne historická, 170 let stará úpická opona, která dosud zdobila jen muzeum! Těžko by se totiž našla lepší příležitost ji provětrat, než při uvádění kusu starého 150 let a navíc v roce 100. výročí vzniku Československa.

Scéna prý je nejen náročná, ale také dokonale multifunkční a umožní úpickým ochotníkům s představením kočovat. Velký kus práce na její přípravě udělal umělecký řezbář Jiří Kobr, který sice žije v Karlštejně, ale kořeny má v Úpici. Řízení stavby a řešení hlavních technických problémů převzal Pavel Mach.

A kostýmy?
Květa Krhánková a Irena Vylíčilová si s tím poradily profesionálně, samozřejmě s celým týmem úžasných švadlenek (hereček, zpěvaček, tanečnic a akrobatek). Velké poděkování za dvouletou pomoc patří Základní umělecké škole A. M. Buxton, neboť poskytla prostor k pěveckým zkouškám.

Pavel Mach - Kecal

Až se v sobotu v 19:30 v Divadle Aloise Jiráska v Úpici otevře opona, teprve se ukáže, jak to celé dopadlo. A i kdyby se chybička vloudila, nadšení, odvaha, energie a radost, kterou všichni do svého snu vložili, ji nepochybně bohatě vyváží.

Prodaná nevěsta bude dárkem úpických ochotníků jejich městu ke 100. výročí samostatného státu. V první a druhé repríze ji pak můžete vidět hned v neděli 4. února a v pátek 9. února 2018.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související