Problém s nedostatkem průvodců řeší Olomouc nabídkou speciálních kurzů pro studenty místní univerzity

17. březen 2019

Nedostatek průvodců. To je čím dál častější bolest oblíbených turistických cílů po celé republice. Olomouc řeší problém nabídkou pro studenty místní univerzity. Rozjíždí speciální průvodcovské kurzy. 

Zatímco Oldřich Břenek, ředitel Centra jazykového vzdělávání olomoucké filozofické fakulty zahajuje další část kurzu, Jitka Lučanová z městského informačního centra mi vyjmenovává, kde je největší problém. „Chybí některé specifické jazyky, jako čínština, japonština, maďarština, italština,“ upřesňuje Lučanová.

S tolik žádanou znalostí čínštiny se do kurzu přihlásila i studentka Alžběta Schügerlová. Zatím bere průvodcovství jako dobrou příležitost si přivydělat. „Doufám, že nás potenciálně magistrát města Olomouce využije a popřípadě v letní sezóně využije k provádění čínské klientely. Je to těžší než se zdá,“ říká studentka.

Průvodcovské kurzy nejsou jen přednášky s historiky, teology, psychology, ale také praktické znalosti. Podle Oldřicha Břenka je zásadní, že se zkušenými průvodci studenti vyrazí i do terénu. „Studenti potom absolvují i několik procházek v terénu, kde jim vysvětlí jak se chovat ke skupině,“ dodává Břenek.

Budoucím průvodcům pomáhá i zkušený olomoucký průvodce Štefan Blaho. „Průvodce je člověk, který musí být charismatický, dobře hlasově vybaven. Průvodcovství je takové celoživotní vzdělávání, kvanta knih a informací,“ říká průvodce Štefan Blaho.
Univerzita Palackého počítá, že většinu absolventů kurzu osloví jako spolupracovníky nejen olomoucký magistrát, ale také Sdružení cestovního ruchu Střední Morava.

autor: bam
Spustit audio