Pro děti do tří let je v jeslích a mateřinkách málo míst. Firemních školek proto přibývá

Aby mohly po porodu dříve nastoupit do práce, domluvily se zaměstnankyně s vedením firmy, že založí takzvanou dětskou skupinu. Podobně situaci řeší v řadě firem v regionu. Dětských skupin je po celém Česku kolem tří stovek. V podzimní dotační výzvě si jejich provozovatelé během pár hodin rozdělili téměř dvě miliardy korun.

„Když rodič potřebuje, tak si zavolá a domluví se s chůvičkami,“ říká Lenka Skopalová, která se stará o firemní školku ve strojírenské firmě v Bludově na Šumpersku. „Máme 11 dětí. Teď je jich tu málo, některé jsou nemocné nebo přijdou později. Nemáme nastavenou pravidelnou dobu,“ dodává.

Firemní školky a dětské skupiny vycházejí vstříc zaměstnancům, kteří se chtějí vrátit do práce brzy po narození dítěte. „Děti od jednoho roku do tří let mají v tomto regionu velmi malou šanci na umístění v klasické školce nebo jeslích,“ komentuje současnou situaci Skopalová.

Omezené možnosti při hledání vhodné mateřské školy potvrzuje i účetní Eva Huňatová, která službu firmy využívá: „Umožnili mi dávat sem syna Filípka už od jednoho roku, což pro mě bylo výhodou. Sice nedocházím na celý pracovní týden, jen zhruba tři dny v týdnu, ale pomohlo mi to.“

Firemní školka jako benefit pro zaměstnance

Stejně funguje i dětská skupina, kterou založili v potravinářské firmě na Prostějovsku. „Od ledna 2014 jsme spustili provoz s kapacitou pro sedm dětí,“ popisuje Kateřina Lužná. „Měli jsme úplně malé děti, některým nebyly ani dva roky. Byli jsme tři matky, které se chtěly vrátit dřív do práce,“ vysvětluje jako jedna z iniciátorek důvody, které vedly ke vzniku dětské skupiny přímo ve firmě.

Provozovatelé dětských skupin si v poslední dotační výzvě rozdělily téměř dvě miliardy korun. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je o službu obrovský zájem. Také uchazeči o zaměstnání si práci vybírají podle toho, jaké benefity jim firma nabízí.

„Může rozhodnout i firemní školka, ale takový ten pocit, že zaměstnavatel prosazuje firemní politiku přátelskou rodině, ten bude snad ještě důležitější. Protože uchazeči o zaměstnání, kteří hledají práci po rodičovské dovolené, mají často obavu, že zaměstnání s dítětem nezvládnou,“ doplňuje Jana Čuhlová z olomoucké pobočky úřadu práce.

autor: tas
Spustit audio