Pro 21. století. Čeští interpreti v nových nahrávkách Českého rozhlasu

21. březen 2021

Co spojuje čtyři natáčecí dny ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava z konce roku 2020? Potřeba mladých českých hráčů připravit se na výkon, i přesto nebo právě proto, že jsou už měsíce ochuzeni o veřejné vystupování. Tři sólisté – Miroslav Beinhauer, Daniel Skála a Žaneta Vítová – jsou už zkušenými interprety repertoáru 20. a 21. století. Klavírní Trio Incendio se soudobým repertoárem teprve začíná a rozhodně v této zkušenosti míní pokračovat.

Zvukový mistr: Lubomír Výrek
Režie: František Mixa

Jeden z nejoriginálnějších českých skladatelů dneška, nesmlouvavý a radikální Petr Bakla (přestože jeho skladby vykazují křehkost a intimitu), našel po mnoha letech vynikajícího interpreta svých klavírních skladeb, kterým je Miroslav Beinhauer. Tentokrát se ujal jeho kompozic My way a Portfolio. Skladatel a cimbalista Daniel Skála si své skladby hraje většinou sám, ale jak ve Futurissimu uvádí, nikdo z cimbalistů nevynechá jedinečné dílo Szálkák/ Třísky Györgyho Kurtága Szálkák, který cimbálu rozumí jako málokdo: mistrně pracuje v kompozici s časem, ale i dozvukem cimbálu. Akordeonistka Žaneta Vítová působí coby nadaná hudebnice v Brně, rovněž komponuje, zpívá a zajímá ji experimentální improvizovaná hudba. Pro natáčení v Ostravě zvolila skladbu Phantasie 84 Jürgena Ganzera, německého kolegy ve hře na akordeon.

Nejmladší interpreti, kteří natáčeli v ostravském Studiu 1, přijeli z Prahy. Říkají si Trio Incendio a tvoří je Karolína Františová (klavír), Filip Zaykov (housle) a Vilém Petras (violoncello). Poprvé si spolu zahráli v roce 2016 jako členové Akademie komorní hudby a následně se rozhodli založit vlastní trio na HAMU. Se soudobým repertoárem začínají, ale studiovou nahrávku už tedy mají: závěrečnou scénu z Fremde szenen (tři eseje pro klavírní trio) od velikána soudobé německé hudby Wolfganga Rihma.

Nové záznamy pořídil hudební režisér František Mixa a mistr zvuku Lubomír Výrek.

Spustit audio