...příští vlna/next wave... podesáté!

8. říjen 2003

Ti, co chodí do divadla častěji a zajímají se o něj, ví, že se teď nemusí bát moře. Ale obávat se můžou. Čekají je (a samozřejmě spoustu ostatních) divadelníci, kteří se většinou nenechávají spoutávat klasickými konvencemi a tvoří nečekaná a většinou tajemná představení s okem neviditelným vlněním. Psychopompem festivalu v prostorách pražských divadel je Vladimír Hulec, který spolu s ředitelem Janem Dvořákem přečkal tu kritickou devátou vlnu a připravil pro tento rok 4 dny alternativního kulturního střetnutí.

10. 10. (aby ty desítky byly zvýrazněné) začíná festival slavnostním večerem u příležitosti 10. výročí jeho fungování, kdy se budou rozdávat ceny v oblasti alternativního divadla. Ještě předtím od 18:00 na Staroměstském náměstí vystoupí Antonie Svobodová s Mirkem Vodrážkou s představením Dýchá?, což je otázka po životě. Jde o cyklus představení tvořených a proměňujících se po mnoho let. K tomu dodávají: "Odráží se v něm existence různých bytostí, setkáváme se s nimi ve skutečnosti a ve snech. Někteří zmizeli a zůstala po nich propálená cesta... touha po zakoušení. Budu tančit, aby se skryté projevilo". Poté od 19:00 v Divadle Na zábradlí uvede moderátorské trio Cihlář, Havelka, Kašpar na scénu Ester Kočičkovou, pro tento večer šansoniérku, spolu s Lubomírem Nohavicou. Po nich vystoupí divadelní jistoty festivalu - Kulturně divadelní spolek Puchmajer, divadlo Sklep s Lenkou Vychodilovou, Jaroslav Dušek, ale třeba i kurátor festivalu Vladimír Hulec se svým synem, snivé divadlo Continuo nebo minuloroční příjemné překvapení Divadlo DNO z Hradce Králové. Aby bylo divadlo alternativně spojeno s jinými žánry, v představení Kollaps budou číst současnou německou poezii Blixy Bargelda a Ernsta Janda spisovatel Jaroslav Rudiš, performer Alex Švamberk a Pavlína Medunová. Zároveň Ústav Brno představí své voicebandy na pomezí hudby a divadla a s nimi i hymnu festivalu, která se dlouho dobrušovala, takže čekejme překvapení!

Z představení Dýchá?

11. října v prostorách divadla DISK a Řetízku na pražské DAMU proběhne druhý den festivalu s názvem Kaleidoskop. Podle názvu půjde o velmi pestrý den. Začně představením sdružení Mama-ya papa-ya Dega-vu aneb Degas ví o prosvětleném světě pláten tohoto francouzského malíře. Od 15:15 Taneční divadlo Marty Trpišovské uvede svou Indiskrétní potěchu. Sama autorka se k tématu vyjádřila: "Každý trpí podivnou odlišností, či zcela všední odchylkou. V určitém stadiu vztahu je nutno tuto konkrétní libůstku partnerovi odkrýt. Tato odkrytá libůstka se v přítomnosti partnera stává diskrétní potěchou. Za přítomnosti široké veřejnosti se diskrétní potěcha stane indiskrétní." Kdo ví, co z toho vznikne, ale představení učitelky z pražského Duncan centre jistě nebude nezajímavé. V 16:00 vystoupí velmi očekávaný interpret (?) Pavel Klusák se svým intimně-politickým konceptuálním kabaretem s laptopem a minimalistickými efekty Má vlast Remixed. Půjde o premiéru tohoto známého, většinou hudebního publicisty a kritika. V 17:00 by měl být začátek (to víte, festivaly většinou probíhají v časových skluzech začátků představení) dalšího tanečního představení, tentokrát známé tanečnice Adély Stodolové Všechna jediná o souboji dvou protipólných principů, lidského nitra a světa společenských konvencí. Podtitul Květy jí samy vyrůstají z úst. Poetická performance...vypovídá o jemnosti boje o jedinečnost, který svádíme vlastně všichni. Tady nám ale bude představován život ženy, od dětství až po dospělost s jasně vymezeným prostorem vlivu. "Korzety a krunýře jsou sice věci z 19.století, ale jsou to pro ženy také symboly, které pořád fungují, jen vypadají jinak. Dneska nás třeba svazují nejrůznější časopisy a ideály krásy. Ale ty mě nepodněcují tolik jako 19. století... Krunýř a časopis jsou úplně stejné věci, mají stejný význam," říká k tomu Adéla Stodolová. Poselstvím projektu je zbavit člověka strachu z vlastní osobitosti a podnítit důvěru k vnitřnímu hlasu.

Z představení Všechna jediná

Tento den, po dalších představeních, bude zakončen kabaretní rallye Zlatá kozačka s podtitulem Minimální snaha-maximální styl. Poslední slova napovídají, jakým způsobem přistupují tvůrci ke svému dílu. Sami se přesvědčili, že nanazkoušené scénky mají u publika největší ohlas. Lidé kolem Bruna Ferrariho-Samira Hausera se podle vlastních slov neměli kam chodit bavit, z čehož vznikla tato "neotřelá postmoderní satira s příchutí freak-show". Scénky jako "snobovo mluvící břicho", "dražba dvou senilních důchodců" nebo "drezúra postiženého člověka" jistě už svými názvy napovídají, že nepůjde jen o jemné věci. Celým dnem se ale jako červená nit povine Ars acustica na Vltavě v režii Michala Rataje. Zvukové projekty-kompozice vznikly v produkci PremEdice Radioateliéru, premiérové řady původní domácí rozhlasové tvorby, kterou vysílá Čro 3 - Vltava každou poslední sobotu v měsíci. Jde o jediný veřejnoprávní mediální prostor mapující scénu akustického umění s akcentem na nejmladší generaci v ČR. Všechny jsou dokumentovány na intermediálním portálu Českého rozhlasu s názvem rAdioCUSTICA, který můžete najít na www.rozhlas.cz/radiocustica (např. Zrod, Organismus, Absurdní hra s textem pro nic, Poutník ze stresů světa nebo African beauty in Berlin).

Ester Kočičková a Lubomír Nohavica

12. říjen se odehraje na ulici. Ne doslovně, Street art Jam za dramaturgického přispění Martiny Overstreet proběhne v Galerii NoD nad pražským klubem Roxy od 16:00. Ale všichni, kteří zde vystoupí, na ulici vlastně patří. "Ulice je největším a nejsvobodnějším jevištěm, na kterém hraje denně každý z nás. Nejčastěji se vyjadřuje oblečením, způsoby, gesty a je to pro nás tak běžné, jako dýchat vzduch. Většinou si svoji roli ani neuvědomujeme. Pozorujeme ostatní "herce", hodnotíme výkony a zaujímáme postoje - sympatie, antipatie, soucit, obavy... Pro některé je ulice i domovem, pro jiné pracovištěm a pro další třeba galerií nebo pódiem v pravém slova smyslu." Na letošním festivalu ...příští vlna/next wave... bude proto jeden den vyhrazen právě této myšlence. Performery se stanou bezdomovci a prostitutky, graffiti umělci, lidé oddaní filozofii Haré Krišna, drogově závislí a další, kteří se na ulici pohybují. Můžete se inspirovat Rozkoší bez rizika, Divadlem Dred, Studiem Ježek a Čížek, workshopy graffiti a street artu nebo hudbou hranou během celého dne.

Perlou tohoto ročníku se ale stane prezentace projektu Klicperova divadla z Hradce Králové Čechov Čechům ve Švandově divadle na Smíchově 19. října. Už dvakrát se chystali královéhradečtí divadelníci do Prahy s cyklem nejlepších děl Antona Pavloviče Čechova, ale nevyšlo to. Tentokrát díky hromadné spolupráci ano, takže se můžete těšit na představení, která se budou odehrávat po celý den od 10:00 s velkými přestávkami až do 23:00. Tři sestry, Racek a Strýček Solený (což je pochopitelně vlastní úprava) se stanou skutečným slavnostním koncem celého festivalu. To už snad tajemné vlnění festivalu pochopíte a "všechno bude skvělé, strýčku!" Nashledanou!

autor: David Ašenbryl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.