Příště u vás. Instalace Mileny Dopitové v MeetFactory je příslibem i hrozbou

3. červen 2019

Ačkoli to není pro pražskou MeetFactory typické, hlavní výstavní prostor nyní patří tvorbě jediné umělkyně. Výstavou nazvanou Příště u vás, která bude otevřená do 9. června, představuje konceptuální a multimediální umělkyně Milena Dopitová svou nejaktuálnější tvorbu.

Její projekty se často vážou k jejímu osobnímu životu, opakovaně reflektuje pozici ženy v současné společnosti a kultuře a otevírá otázky osobní identity, ale i smrti a konečnosti.
Hlavním východiskem instalace Příště u vás v MeetFactory je hrozba. „Něco se děje, ale zatím nevíme co,“ říká autorka.

Příště u vás, instalace Mileny Dopitové v MeetFactory

Atmosféru nejistoty a neklidu ztělesňují velkoformátové plechové pozinkované sochy postavené na šipce, která určuje směr. V jednotlivých objektech lze rozeznat jasnou inspiraci předměty každodenní potřeby jako je třeba pant od dveří, držák na kuchyňské ubrousky nebo cukrářské vykrajovátko.

Příště u vás, instalace Mileny Dopitové v MeetFactory

Instalaci pro MeetFactory tvořila Milena Dopitová necelé čtyři měsíce a její důležitou součástí je jemná skladba využívající alikvotní tóny, která je doplněná videem. Milena Dopitová ho natočila jen pár dní před začátkem výstavy. Hledala obrazový materiál, který by seděl k hotové skladbě. Našla ho ve vodních vírech.

Příště u vás, instalace Mileny Dopitové v MeetFactory

V rámci 16. Pražské muzejní noci pořádá MeetFactory v sobotu 8. června komentovanou prohlídku této výstavy. Začíná ve 20 hodin a spolu s umělkyní Milenou Dopitovou ji povede kurátorka Eva Riebová. Na programu bude i komentovaná prohlídka budovy MeetFactory, několikahodinová výstava scénografky Jany Smetanové, která tematizuje dramaturgii a repertoár místní divadelní scény nebo dvě performance projektu Urban Space Epics, který v roce 1980 založil básník, programátor a performer Darrell Jónsson.

Muzejní noc začíná v 19 hodin a vstupné je zdarma.

Spustit audio