Příšerky: ideální rodinná zábava

4. březen 2002

Společnost Pixar natočila další, v užití počítačové animace dokonale vyvedenou trojrozměrnou pohádku Příšerky s.r.o., zasazenou jakoby do odvráceného dětského světa příšerek. Strašení malých dětí tam probíhá jak na běžícím páse, ke každému jejich pokojíčku jsou přichystány "na druhé straně" jedny dveře, jimiž strašidýlka za dětmi vcházejí.

Autoři s režisérem Petem Docterem svůj "Příšerkov" pojednali jako rozlehlou továrnu s bezmála vojenskou kázní, kde dokonce i ve strašení probíhá soutěž o nejsilnější jekot - ten je totiž potřebným energetickým zdrojem. Ale příšerky mají i své domovy a bary, kde mohou trávit chvíle volna, dokonce se i zamilují. Když se však do světa strašidýlek propadne malá holčička "z druhé strany", schopná sotva mluvit, ale zato nečekaně mrštná, nastane zmatek.

Příšerky s.r.o.

Strašidla, podobně jako lidé, se vyznačují různým vzhledem i povahou, ať již je to dvojice dobromyslného chlupatce s upovídaným míčkem na nožičkách, která se zatoulaného děvčátka ujme, nebo zákeřná veleještěrka, schopná stát se neviditelnou. Animátoři si dosyta vyhráli s mnohdy bizarním vzhledem svých postaviček. Inspiraci čerpali z kolekcí hraček, jen přechýlených do podoby mírně hororové - nechybí ani kráska s vlnícími se a syčícími hady namísto vlasů.

Film přejímá strukturu odpovídající hranému filmu, dokonce tomu přizpůsobuje i honičkové scény - zvláště zaujme přeskakování z dveří na dveře, pohybující se v nedozírném prostoru na kolejničkách. Žánrově se příběh přidržuje dobrodružné komedie s rostoucí mírou sentimentality, jak ukazují probouzející se city u chlupaté obludky, která se dokonce začne stydět za svůj děsný škleb s vyceněnými zuby. Také postavička holčičky má skvěle odpozorovány reakce zvídavého batolete, dokáže kresbou vyjádřit, co cítí, a když má strach, choulí se k velkému chlupatému strašidlu jako ke své jistotě.

Příšerky - ideální rodinná zábava

Předností vyprávění jsou pohotově pointované dialogy a rozmluvy založené na nečekaných paradoxech. Konfrontace různých povah se odráží především ve verbální rovině, někdy provázena prvky situační grotesky. Příšerky s.r.o. jsou ideální rodinnou zábavou, která nezklame.

autor: -jj-
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.