Příroda je vždycky na prvním místě, říkají survivaloví nadšenci Travel Helpers

25. květen 2020

Jan Jakub je bývalý vojenský zdravotník, milovník bushcraftu, military a survivalu. Společně se svou přítelkyní Míšou Šmákalovou mají naplánovanou 5letou cestu po světě a rozpracovávají svět pravidel, doporučení a varování – Cestuj bezpečně.

„Po odchodu z armády ztratil můj život smysl a motor. Dovednosti a schopnosti, které mám, chci vkládat do smysluplné práce a do toho poznat svět jinak. Toužím být užitečný,“ píše o sobě Jan Jakub na webu Travel Helpers. A tak se společně s Míšou Šmákalovou vydal na cestu, kterou se všemi vynucenými přestávkami, jako je ta aktuální, koronavirová, plánují na 5 let.

Přežití v džungli a poušti

Vyrazili na Filipíny, do Thajska, Kambodže, na Tasmánii a Nový Zéland. Zakazují si ale mluvit o konkrétních místech, aby na ně nepřilákali větší množství turistů. Stali se namísto toho „survivalovými youtubery“. Videa z jejich seriálu Cestuj bezpečně i jejich působení na sociálních sítích představují například všechny způsoby rozdělávání ohně nebo survivalový výlet na neobydlený filipínský ostrov, při kterém se nechali vysadit na jim předem neznámém místě. Testují vybavení a plánují například videa z přežití v australské poušti a podobně.

Tři cestovní pasy a striktní dodržování pravidel

„Nejdůležitější je ale vždycky prevence. Dát někomu vědět, kam se vydáváme, pracovat s dostupnými technologiemi a podobně,“ zdůrazňuje Jan Jakub a uvádí v Casablance konkrétní příklady. Jan Jakub má například tři cestovní pasy, se svou oholenou i vousatou fotografií. Po průchodu trávou vždy doporučuje ihned se prohlédnout kvůli klíšťatům. Nikdy se v neznámém terénu nerozdělovat.

Zdůrazňují ale také obecně respektování zákonů a ochranu přírody na prvním místě. „První pravidlo bushcraftu zní: příroda je na prvním místě,“ říkají s tím, že mezi českými zálesáky se často setkávají se svobodomyslností, která porušování pravidel připouští.

Poznejte svět pravidel, varování a doporučení podle Travel Helpers CZ. Poslechněte si kompletní záznam cestovatelské a outdoorové Casablanky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.