Přípravy rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio finišují, jedním z témat budou vulgarismy ve vysílání

1. březen 2019

Novináři, herci i jazykovědci budou v Olomouci řešit vulgarismy v rozhlasovém či televizním vysílání. Jejich diskuze nejen na toto téma se ukuteční na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, který tradičně pořádá Český rozhlas. Konat se bude za měsíc, jeho příprava už ale pomalu míří do finále. A nejen u nás v olomouckém studiu, ale třeba i na půdě Univerzity Palackého.

Zuzana Řezníčková připravuje s týmem sedmi studentů doprovodný program pro festival. Brainstorming se odehrává ve studentské restauraci, na stole šustí papíry a svítí monitory notebooků.

„Bude to vlastně třídenní odpolední a večerní program pro návštěvníky. Naším cílem je to propojení pracovníků rozhlasu, odborných účastníků festivalu a veřejnosti. Doufejme, že se atrium konviktu stane takovým potkávacím místem,“ přibližuje Řezníčková.

Dobrovolnice Nikola má na starosti tzv. speed dating, která má za cíl spojit pracovníky rozhlasu se studenty a lidmi, kteří se zajímají o rozhlas.

Vše co se týká studentské poroty má zase na starosti Simona. Aktivní posluchačka Českého rozhlasu. „Nejraději poslouchám rozhlasové dokumenty, mám hodně pořadů stažených formou podcastu, často sleduji Wave,“ říká Simona.

Přípravy na letošní ročník rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio finišují i v olomouckém studiu. Podle ředitele Josefa Podstaty se pokaždé snaží oživit přehlídku nějakou novinkou. Letos to bude nová soutěžní kategorie. Kromě dramatu, reportáže a dokumentu, organizátoři nově zařadili multimédia. Program je v zásadě připravený, teď se podle něj pilují produkční detaily. V doprovodném programu bývá tradičně i debata na aktuální téma.

„Už na podzim jsme vybrali téma vulgarismů ve vysílání. Netušili jsme, že současná situace téma vynese do pozornosti jak diváků a posluchačů, tak i kontrolních orgánů,“ popisuje Josef Podstata.

Na debatu Kam s nimi aneb o vulgarismech ve vysílání se můžou návštěvníci festivalu Prix Bohemia Radio vydat v úterý 2. dubna do Uměleckého centra v Olomouci.

„Účast zatím přislíbili jazykovědci, novináři, jednáme i o účasti některých herců. V ten den uvádíme Dejvické divadlo s představením Dabing Street. Je možné, že se domluvíme i s herci Dejvického divadla,“ uzavírá Podstata.

35. ročník mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio začíná v Olomouci 1. dubna. Otevřený je pro všechny fanoušky rozhlasového vysílání bez rozdílu věku.

autor: bam
Spustit audio