Připravuje se gigantická síť, která kontroluje stát, varuje Jakub Michálek z České pirátské strany

Hnutí ANO by nemělo mít předsedu mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny. Takový je názor České pirátské strany, která tak poukazuje na kauzu Čapí hnízdo. A podle slov předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka se v Česku připravuje gigantická síť, která kontroluje stát a která končí u Andreje Babiše.

„Na schůzi sněmovny se bude probírat vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo, a je logické, aby ten, kdo stojí v čele imunitního výboru, byl někdo základně neutrální, aby to nebyl některý poslanec hnutí ANO,“ vysvětluje Michálek.

Připomíná také, že Piráti chtějí být konstruktivní opozicí a neházet nikomu klacky pod nohy, jsou ochotni k ústupkům k sestavení vedení sněmovny. Budou ale trvat na tom, aby byly elementární procesní záruky k tomu, aby vydání proběhlo řádně.

Podle jeho slov se už formuje menšinová vláda Andreje Babiše, poprvé v historii bude mít miliardář s direktivně postavenou stranou pod palcem nejenom svůj holding, ale i exekutivu – ministerstva spravedlnosti, vnitra a další složky.

„My se domníváme, že by to mohlo způsobovat určitá rizika, a chtěli bychom konzultovat s ostatními stranami, jestli mají stejný pocit a jakým způsobem bychom mohli společně postupovat, abychom ta rizika odstranili,“ vysvětluje.


Manažeři z Agrofertu by se neměli dostávat do strání správy a na ministerstva, měl by tam být řádný postup skrze nestrannou instituci.Jakub Michálek

Varuje také, že v Česku se připravuje gigantická síť nepředvídaných rozměrů, která bude kontrolovat tento stát a jejíž nitky se soustřeďují v rukách Andreje Babiše.

„To je obrovské riziko pro bezpečnost České republiky, pro budoucnost a demokracii. To je věc, kterou by opoziční strany měly řešit,“ říká, a zároveň poukazuje na ústavu, podle které Poslanecká sněmovna kontroluje činnost vlády České republiky a vláda je jí odpovědná.

„Naším úkolem bude zajistit, aby nedocházelo ke zneužití moci, pokud ke stvoření této vlády dojde,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio