Připodotýkatelství aneb Ven z přítmí! O jazyce a stylu v díle Karla Poláčka

18. duben 2018

O živnostech komických i tragických, o židovství a maloměšťáctví popsaném i prožitém. S divadelníkem a spisovatelem Arnoštem Goldflamem a s bohemisty Ondřejem Hausenblasem, Erikem Gilkem a Blankou Hemelíkovou hovoří autorka pořadu Milena M. Marešová. Citace z děl Karla Poláčka čte Hanuš Bor, citace z kritik a dokumentů Jiří Hromada. Pořad byl natočen v roce 2012 při příležitosti 120. výročí autorova narození, nyní si jej můžete znovu poslechnout on-line do 24. dubna 2018.

Prozaik a žurnalista Karel Poláček pocházel z asimilované židovské rodiny z Rychnova nad Kněžnou (zde se 22. 3. 1892 narodil). Nepříliš úspěšně studoval na místním gymnáziu. Maturoval posléze v Praze a zapsal se dokonce na Právnickou fakultu. Ve studiu však nepokračoval a věnoval se praktické činnosti v řadě úřednických zaměstnání. Válečná léta strávil na frontách první světové války.

Po válce publikoval několik příspěvků v tisku a brzy přešel k novinářské profesi. Byl členem redakce Lidových novin (kde publikoval už od roku 1920), Tribuny, Českého slova a opět Lidových novin, při práci v denících redigoval humoristický čtrnáctideník Dobrý den (1927-1930), přispíval do Přítomnosti a psal filmové náměty a scénáře. Za protektorátu pracoval pro Radu židovských starších. V červenci 1943 musel odjet s transportem do Terezína. Zahynul na konci války pravděpodobně cestou do koncentračního tábora Dora u Buchenwaldu nebo přímo v něm.

Bibliografie Karla Poláčka zahrnuje úctyhodné množství titulů: knižně debutoval v roce 1922 sbírkou Povídky pana Kočkodana; následovaly fejetonistické soubory Mariáš a jiné živnosti, 35 sloupků a Okolo nás, četné povídky, novely, romány, z nichž nejrozsáhlejší je pětidílný (pátý svazek zůstal nedokončen) románový cyklus o okresním městě a jeho obyvatelích. Autorovo dílo se uzavřelo deníkem, který si psal v lednu až červnu 1943 před nástupem do Terezína, vydaným pod názvem Se žlutou hvězdou (1959). Spisy Karla Poláčka vycházely od roku 1994 v Nakladatelství Franze Kafky.

V pořadu hovoří divadelník a spisovatel Arnošt Goldflam, bohemisté Ondřej Hausenblas z Katedry české literatury Pedagogické fakulty UK v Praze, Erik Gilk z Katedry bohemistiky Filozofické fakulty UP v Olomouci a Blanka Hemelíková z Ústavu pro jazyk český.

Účinkují: Hanuš Bor a Jiří Hromada
Režijní spolupráce a výběr hudby: Jiří Vondráček
Připravila a komentáře čte: Milena M. Marešová

Natočeno v roce 2012.

Spustit audio