Případ brutální vraždy studentky na Slovensku přichází do kin

1. říjen 2013

Na stříbrném plátně se objevuje slovenský dokument věnující se bezmála čtyřicet let starému případu brutální vraždy studentky na Slovensku a především okolnostem jejího vyšetřování.

Kauza Cervanová – tak se jmenuje celovečerní dokument režiséra Roberta Kirchhofa, který se věnuje sedmatřicet let starému případu brutální vraždy studentky na Slovensku a především okolnostem jejího vyšetřování. Údajní pachatelé, kteří byli odsouzeni v opakovaném líčení, vinu dodnes popírají.

Robert Kirchhoff mluvil také s vyšetřovateli, patology a dalšími zainteresovanými osobami, někteří ovšem před kamerou mluvit nechtěli. Výsledkem je snímek, který ukazuje na některé podivnosti vyšetřování, které dodnes nebyly objasněny. V rámci přehlídky Současný slovenský film je snímek v aktuální nabídce českých kin. Zmíněnou vraždu slovenské studentky měl jako téma i hraný film režiséra F. A. Brabce Bolero z roku 2004.

Ľudmila Cervanová, dcera plukovníka Cervana, byla zavražděna před 37 lety. Do případu, jehož vyšetřování se táhne už téměř 40 let, se vložil i někdejší prezident Gustav Husák, proběhly desítky výslechů a zadržení, ale i manipulací, vydírání, utajování informací a falešných přiznání. Po pěti letech vyšetřování odsoudily socialistické soudy skupinu sedmi mladých mužů dohromady na 108 let. Bez důvěryhodných důkazů a svědectví si v nejtěžších věznicích Československa každý z nich odseděl dlouhé roky, dokud revoluce v roce 1989 nepřinesla šanci na nový proces. V roce 2004 byli obžalovaní, navzdory novým důkazům zpochybňujícími jejich vinu, opět odsouzeni. Dnes je z nich sedm stárnoucích mužů, kteří tvrdí, že byli zapletení do politicko-soudní konspirace komunistického režimu a čekají na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva -- poslední instance, která může rozhodnout, jestli zemřou jako vrahové.

autoři: Tomáš Pilát , Karel Kratochvíl
Spustit audio