Vltavské Festivalové rádio JazzFestu Brno

7. duben 2022

Během letošního JazzFestu Brno zpřístupní Český rozhlas Vltava nahrávky koncertů dřívějších ročníků a opět nabídne Festivalové rádio zde i na stránkách festivalu.

Záznamy dáváme k poslechu na 1 měsíc. Autorem pořadů je Jan Dalecký, známý také jako dlouholetý moderátor JazzFestu Brno.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE (Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

Poslouchejte:

Purple Is the Color

Natočeno v Divadle Husa na provázku 31. března 2019

Aktuálně v zahraničí nejúspěšnější mladí čeští jazzmani. Před lety zabodovali s českou kapelou Ostrich Quartet na soutěži Euroradia. Po přestěhování do Rakouska je s Purple Is the Color do stejné soutěže nezávisle poslal i rakouský rozhlas Ö1. Štěpán Flagar (saxofon), Martin Kocián (kontrabas) a Michał Wierzgoń (bicí nástroje) ve svém aktuálním projektu hrají s rakouským pianistou Simonem Raabem.

Melanie Scholtz & Brian Charette

Natočeno v Divadle Husa na provázku 9. dubna 2019

Na Grammy nominovaný americký pianista a hráč na různé klávesové nástroje Brian Charette a přední jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz se seznámili díky svému dlouholetému uměleckému kontaktu s českou jazzovou scénou. Setkali se v Praze, kde spolu začali vystupovat, a stali se z nich časem životní partneři, kteří dnes společně hrávají spíše příležitostně. Jejich hudba využívá technologie a je směsicí jazzu, tradiční hudby Jižní Afriky, Keni a Latinské Ameriky nebo se inspiruje třeba současnou Skandinávií.

Sisa Michalidesová Sextet

Natočeno v Divadle Husa na provázku 9. dubna 2019

Slovenská flétnistka, pianistka a skladatelka Sisa Michalidesová vydala svoje první jazzové album už ve 23 letech a hned se špičkovými představiteli slovenské jazzové scény. V roce 2018 získala jazzovou cenu Esprit za své tehdy již deváté album Chloe. S repertoárem této úspěšné desky také vystoupila na JazzFestu Brno 2019 a přinesla nenucené i paradoxně velmi silné hudební poselství, jehož vedlejším efektem je utvrzení vzestupu žánru, který je s námi už dlouho, a mohli bychom ho vnímat jako vážnohudební jazz.

NOCZ & Choir

Natočeno v Divadle Husa na provázku 28. dubna 2019

Norsko-český hudební projekt věnující se klasickému hudebnímu experimentu, který v uších většiny posluchačů může působit výstředně, ale v kruzích milovníků progrese představuje standard, s nímž se ovšem naživo nemají příležitost setkávat příliš často. Kapela NOCZ se pyšní spoluprací třeba s Ivou Bittovou, ale tentokrát si na pódium přizvala desetičlenný sbor, což byl malý hudební svátek. Studiová podoba tohoto počinu byla vloni vydána na albu Sailor on Dry Land.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.