Tonhalle Orchestra Curych s pianistou Leifem Ovem Andsnesem

21. květen 2018

Další z vrcholných zážitků letošního festivalu slibuje koncert, kdy v Obecním domě vystoupí Tonhalle Orchestra Curych se svým mladým šéfdirigentem Lionelem Bringuierem a s pianistou Leifem Ovem Andsnesem. Vltava bude u toho.

Světoznámý pianista Leif Ove Andsnes je podle listu Wall Street Journal „jedním z nejnadanějších hudebníků své generace“. Norský rodák, který je pražskému publiku dobře znám z předchozích ročníků festivalu, se do Prahy vrací v doprovodu švýcarského Tonhalle-Orchester Zürich, v jehož čele stojí zástupce mladé dirigentské generace Lionel Bringuier. Společně uvedou Klavírní koncert op. 13 britského skladatele Benjamina Brittena.

Tonhalle-Orchester Zürich se začal formovat již v polovině 19. století. Těší se skvělé pověsti, mezi jeho šéfdirigenty patřili Rudolf Kempe, Christoph Eschenbach nebo David Zinman. Od sezóny 2014/2015 jej vede Lionel Bringuier. Rodák z Nice vystudoval hru na violoncello a dirigování na Pařížské konzervatoři. V roce 2005 zvítězil v prestižní dirigentské soutěži ve švýcarském Besançonu, v roce 2007 se stal asistentem dirigenta u Los Angeles Philharmonic, kam jej jmenoval Esa-Pekka Salonen. Jako hostující dirigent vystupoval s New York Philharmonic, Mnichovskou či Izraelskou filharmonií a celou řadou dalších.

Logo

Proslulý norský pianista Leif Ove absolvoval konzervatoř v Bergenu ve třídě českého rodáka Jiřího Hlinky. V minulých letech vzbudil uznání svým jedinečným projektem „The Beethoven Journey“, v rámci něhož po dobu čtyř sezón uváděl kompletní sérii Beethovenových klavírních koncertů. Pražské jaro sehrálo v tomto projektu zásadní roli – většina materiálů byla natočena právě na festivalových koncertech. Vedle sólové kariéry se Andsnes intenzivně věnuje také komorní hře a nahrávací činnosti, za niž byl osmkrát nominován na cenu Grammy.

Na koncertě zazní jedna z nejznámějších kompozic Arthura Honeggera, člena Pařížské šestky, Rugby. Ta je hudebním obrazem tohoto sportu, jehož náboj, agrese a pohyb doslova čiší z každého taktu.

Benjamin Britten zkomponoval Klavírní koncert op. 13 během jara roku 1938. Čtyřvětá skladba, jíž sám autor označil za bravurní, je doslova zkouškou technických dovedností sólisty, a to zejména v první větě.

Skladatel a dirigent Benjamin Britten v roce 1964

Šeherezáda op. 35 Rimského-Korsakova je půvabná symfonická suita, barvitě vykreslující atmosféru Dálného východu a moře, které skladatel (v mládí námořní důstojník) miloval. Příběh krásné Šeherezády, vyprávějící hrozivému sultánovi každý večer jeden z pohádkových příběhů, je úžasným pestrobarevným zvukovým obrazem ukazujícím nejsilnější stránku Korsakovovy zralé hudební řeči: barvitou instrumentaci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.