Primátor Olomouce Žbánek: Peníze na zimní stadion musíme vysoutěžit

6. prosinec 2018

Nové vedení Olomouce chce v otázce opravy zimního stadionu nejprve posoudit projekt přestavby na multifunkční halu, který radnice slíbila už v roce 2004. Uvedl to primátor statutárního města Olomouc Miroslav Žbánek (ANO) v rozhovoru pro Český rozhlas Olomouc.

Po měsíci ve své nové funkci byl hostem úterního Kontaktního odpoledne, jehož tématem byla právě krajská metropole a její problémy. Své názory představili také posluchači Českého rozhlasu Olomouc, kteří upozorňovali například na špatnou situaci s parkováním ve městě.

Podle Miroslava Žbánka tímto problémem trpí hlavně sídliště a okrajové části Olomouce. „Řešení jsou dvě. Buď budovat parkovací místa na úkor zeleně, to ale většina lidí dnes nechce. Druhé řešení je parkování takzvaně nahoru nebo dolů, to znamená parkovací domy, podzemní nebo nadzemní, o kterých teď uvažujeme,“ uvedl pětačtyřicetiletý primátor Žbánek.

Moderátorka Zora Ježková se primátora zeptala také na jeden z předvolebních slibů hnutí ANO a jeho předsedy Andreje Babiše, že státní rozpočet pomůže částkou 800 milionů na rekonstrukci olomouckého zimního stadionu. „Ten příslib zazněl a já myslím, že je platný,“ ubezpečil Žbánek, ale s tím, že aby peníze opravdu dorazily, musí napřed Olomouc uspět v soutěži s jinými projekty Národního investičního plánu. „Nikdo nám nepošle ani 800 milionů, ani 100 milionů, ani milion, když nebude vědět, že to posílá na dobře připravený a realizovatelný projekt, na který máme i my jako město zajištěné financování,“ vysvětlil. 

Dalšími tématy rozhovoru byla třeba plánovaná stavba 77 metrů vysoké budovy Šantovka tower nedaleko centra města a osobní postoj nového primátora Miroslava Žbánka nebo situace okolo záboru orné půdy mezi Olomoucí a Hněvotínem pro účely nového biomedicínského centra.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka