Přijďte se rozloučit s Vltavou

23. leden 2003

Sociologicky vzato, hudební skupiny, jejichž historie už překročí magickou desítku, většinou nebývají náchylné k rozpadům a ukončování činnosti. Pro příklady není třeba chodit daleko, stálic domácí hudební scény máme poměrně dost, dokonce i dost takových, kteří jen "nepřežívají", ale stále "žijí". Ještě před rokem bychom mezi takové jistě zařadili i skupinu Vltava a o tom, že její nesporný přínos české hudební scéně je čímsi, na co se dá spolehnout a co má časově neomezené trvání, bychom nepochybovali. Realita dnešních dnů je k velkému zklamání všech příznivců kapely poněkud jinde - Vltava právě zaniká.

"Rozhodli jsme se ukončit činnost naší skupiny. Pod značkou Vltava jsme koncertovali po dobu 16ti let, odehráli jsme stovky vystoupení v Čechách i na Slovensku a prožili krásný kus života. Děkujeme Vám za Váš zájem o naši skupinu a věříme, že nás budete i jednotlivě na hudební scéně dále sledovat. Odcházíme a radujeme se, protože víme, že naše hudba zůstává. Odcházíme a těšíme se, že jedním koncem něco nového začíná." Tak vypadá poslední společné dílo pánů Roberta Nebřenského, Františka Svačiny, Tomáše Průši, Martina Vajgla a Martina Štece.

Robert Nebřenský

Během minulých šestnácti let vydali (jen s malými změnami v sestavě) pět regulérních desek, poslední roky nasvědčovaly dokonce tomu, že jejich činění začíná sklízet zasloužené ovoce. Těch, kdo by nepoznali hity typu "Zajíc a Koza" z předposledního alba "Marx Engels Beatles" /Sony Music Bonton, 2000/, případně "Bezvadnýho chlapa" z poslední desky "Když Bozi zestárnou" /Sony Music Bonton, 2000/, ubývalo, řady pod koncertními pódii obsazenými Vltavou začaly houstnout... Napětí dané očekáváním toho, co přijde po dva roky starém výběru "Best Of" /Sony Music Bonton, 2001/, bylo utnuto bleskem z čistého nebe - namísto nové desky (dvouletý interval je mimochodem pro Vltavu příznačný, stál v podstatě mezi všemi minulými alby) přišel onen nemilý "sebenekrolog". Paradoxně hlavní možnost, jak v budoucnu zaslechnout Vltavu, představuje všem jistě známá staropramenní reklama pro "chlapy sobě", jíž se před lety nešťastně propůjčili.

Poslední rozloučení s Vltavou se odehraje 20. února v Paláci Akropolis, mimopražští možná využijí šancí ji naposledy spatřit v následujících lokalitách:

13. 2. Pardubice - Divadlo 29,
14. 2. Litomyšl - klub Kotelna,
15. 2. Mladá Boleslav,
17. 2. Terezín.

autor: Hynek Just
Spustit audio