Přijďte na velké oslavy Dne jazzu v Praze s The Herbaliser nebo Lacem Déczim

23. duben 2018

Na Karlově náměstí v Praze proběhne velká hudební oslava Mezinárodního dne jazzu s koncerty, výstavou „100 let republiky očima jazzu“ a debatami v otevřeném studiu Českého rozhlasu Vltava. Jazz od svého vzniku zažil mnoho proměn a dnes je jiný než byl nedávno. Odkrýváme proto jeho aktuální tvář na velkém open-air finále festivalu Mladí ladí jazz společně se stanicí Vltava.  

Pondělí 30. dubna 2018 nepřináší jen příležitost k pálení čarodějnic. Na druhé straně, letošní oslavy Mezinárodního dne jazzu, a zároveň zhruba stoleté přítomnosti jazzu v našich končinách, onen pohanský zvyk kradmo evokují. Jen místo čarodějnic na Karlově náměstí vzplanou na pomyslné hranici mýty o jazzu beroucí lidem požitek z hudby. To vše v přímém přenosu na rozhlasových vlnách a video-streamu na vltavském Facebooku.

Program 30. dubna:

14:45 Orchestr Ježkovy stopy – Živě na ČRo Jazz
15:50 Silva Šírová Sextet (Vítěz soutěže) – Živě na ČRo Jazz
16:20 Debata (1. část) – Živě na ČRo Jazz
16:40 Oran Etkin CZ/SK Project – Živě na ČRo Vltava
17:40 Debata (2. část) – Živě na ČRo Vltava
18:00 Laco Déczi & Celula New York – Živě na ČRo Vltava
19:00 Debata (3. část) – Živě na ČRo Jazz
19:40 The Herbaliser – Živě na ČRo Vltava

01040285.jpeg

Slavná londýnská hip-hopová kapela The Herbaliser je headlinem celého dne, a taky zastupuje jednu velkou skupinu muzikantů bořících iluze o jazzu. Pokaždé, když dvojice Jake Wherry (baskytara) a DJ Ollie Teeba, tvořící jádro projektu The Herbaliser, vydá nové studiové album, přiláká fanoušky hip-hopu, kteří pak na koncertech slyší známé hudební tracky, ovšem v odvážném provedení živé kapely. The Herbaliser si s nahraným hudebním materiálem umí na koncertech pohrávat zcela svobodně, improvizuje a oživuje konzervovanou elektronickou hudbu do energické interaktivní podoby, která celou kapelu proslavila.

Americký držitel Grammy, jazzový klarinetista Oran Etkin, na sebe upozornil svými hudebními výlety do folklórních tradic různých národů. Sám čerpá ze svých židovských kořenů, vydal oceňované jazzové album s Keňskými hudebníky a v České republice právě připravuje projekt s česko-slovenskými převážně romskými umělci, jenž se premiérově představí právě na Karlově náměstí 30. dubna.

Ondřej Pivec

Kdo by neznal trumpetistu Laca Décziho, jehož dlouholetý hudební projekt Celula New York kombinující latinsko-americkou hudbu s jazz rockem a be-bopovými improvizacemi plní české koncertní sály už třetí dekádu. Je jeden z mála hudebníků, který svým jazzovým stylem dokáže neúnavně oslovovat široký okruh posluchačů. Málokdo už ale ví, že Laco Déczi je průlomovou osobností českého jazzu 60. let i dalších období, a mimo jiné jeho přínosu bude na Karlově náměstí věnován jeden z panelů výstavy.

Výstava fotografií s názvem 100 let republiky očima jazzu, pro niž všechny průvodní texty napsal publicista Ondřej Konrád, mapuje příběh desítek osobností, které měly klíčový význam ve vývoji českého jazzu. Od prvních skladatelských výstřelků R. A. Dvorského v podobě tehdy nových tanců foxtrot, blues nebo shimmy, přes vrcholné klasické jazzové počiny Jaroslava Ježka, moderní jazz okolo Karla Velebného, jazz-rockové fúze Martina Kratochvíla až po hybatele současného jazzu v čele s basistou Jaromírem Honzákem. Výstava taky nezapomíná na slavné emigranty, Miroslava Vitouše, Jana Hammera ml. nebo Jiřího Mráze.

Jiří Stivín

S výstavou souvisí i Debaty, jejichž průvodcem bude opět Ondřej Konrád. Účast na debatách o hudbě přislíbili také publicista a hudebník Luboš „Bob“ Zajíček, jeden z hlavní představitelů českého revivalistického hnutí klasického jazzu, dále publicista Vladimír Kouřil, významný člen Jazzové sekce Svazu hudebníků ČSR, který byl v roce 1986 uvězněn komunistickým režimem za svoji kulturní aktivitu hodnocenou jako politicky nežádoucí. Mladou generaci v diskusi o dějinách českého jazzu zastoupí přední česká jazzová trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová, která také vyučuje dějiny jazzu na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Jaroslav Ježek a Orchestr Osvobozeného divadla

Smyslem spojení debaty, výstavy o historii českého jazzu a koncertů známých umělců, je ukázat různorodost a živou aktuálnost jazzu – kód, který v roce 2011 vepsala do vínku tehdy se rodícímu Mezinárodnímu dni jazzu jeho mateřská organizace UNESCO.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka