Přichází rok tygra. V Asii se slaví až patnáct dní, přináší novou energii a odvahu

Číňané, Vietnamci, Korejci nebo Japonci – nejen ti patří k národům východní a jihovýchodní Asie, které oslavují lunární nový rok. Podle čínského zvěrokruhu končí rok buvola a začíná rok tygra. Je to už potřetí, co budou oslavy omezené pandemií koronaviru.

Tygr v čínské mytologii představuje sílu, energii, odvahu, divokost a všechno, co s tím souvisí. Právě začínající rok taky charakterizuje element, tentokrát je to voda. Tygr a voda by měli znamenat, že bude letošek přát novým plánům, kariéře a podnikání. Astrologové ale nabádají k opatrnosti při navazování nových vztahů a ve finanční oblasti.

Číňané vítají nový rok ohňostroji, někteří modlitbami v chrámech, ale především rodinnými sešlostmi a hostinami, které trvají patnáct dní. Miliony Číňanů na svátky cestují domů. Z velkých měst za rodinami míří pracovníci i studenti.

Kvůli koronaviru řada čínských měst oslavy loni a předloni zrušila. I letos jsou některá města a provincie v pohotovosti. Třeba provincie Che-pej, kde se bude konat část v pátek začínajících olympijských her.

autoři: Dominik Tesár ,
Spustit audio

Související