Příbram sází na mladíky. Prospívá jim i odvaha trenéra Tobiáše

25. únor 2016

Nebývá obvyklé, aby malé fotbalové týmy z Česka konkurovaly evropským velkoklubům. Příbrami se to ale v juniorské Lize mistrů podařilo, což ocenili nejen fanoušci, ale také zaměstnanci klubu, kteří si práci s mládeží pochvalují.

Za celou minulou sezonu přišlo na příbramské dorostence na domácím stadionu jen něco málo přes dva tisíce diváků. A to tehdy ve své kategorii v republice naprosto dominovali.

Za poslední dva duely v juniorské Lize mistrů jich ale skoro ti samí fotbalisté přilákali do hlediště dohromady přes dvanáct tisíc.

Lidé byli nadšení, jak odvážným stylem se mladíci perou s evropskými giganty z Moskvy a Lisabonu. A pyšný je i trenér Petr Janota.

„Do Příbrami jinak diváci v takovém počtu nechodí. Kluci si je ale získali svou hrou. V Evropě jsme dokázali, že i české mužstvo ze skromných podmínek, jaké máme v Příbrami, dokáže držet krok s velkými akademiemi,“ potěšilo kouče.

Janota je jedním z mnoha úspěšných trenérů příbramské mládeže, o které je v Česku dlouhodobě velký zájem. Podobně jako je o talentované fotbalisty, obzvlášť ty kreativní.

Vždyť i ze současného výjimečného ročníku, který bojoval o postup do čtvrtfinále Ligy mistrů, už před časem klub několik hráčů prodal.

„Klub prodal výborné hráče, jako Ryse, Suchana, Matějů, do zahraničí odešel Kvída. Tenhle ročník dorostu byl mimořádně silný,“ připomněl ještě nedávno šéftrenér příbramské mládeže Pavel Tobiáš, jenž dorostencům pravidelně dává šanci jako kouč v A týmu dospělých.

„Je to také o odvaze trenérů ve vyšší kategorii. Díky odvaze, jakou má Tobiáš a doma proti Olomouci postaví na stopera sedmnáctiletého Chaluše, si ten kluk zahraje ligu. Nebo třeba Trpišovský v Liberci, který postaví kluky ze Žižkova,“ podotkl generální ředitel příbramského klubu Petr Větrovský.

Čtěte také

„U toho, kdo nedostane šanci, nikdy nezjistíte, jestli na to měl, nebo ne. U nás je to i vinou ekonomické situace, kdy musíme sázet hlavně na svoje. Nemáme peníze na nákupy. Takže dáváme šance mladým a zaplaťpánbůh, že docela dost kluků se jich chopí a stanou se z nich ligoví fotbalisti,“ dodal Větrovský.

V Česku je výchova vlastních hráčů pro dospělý fotbal čím dál častějším jevem. Je to pochopitelně levnější varianta než si pak hotové hráče pořizovat. Ale přestože to všude vědí, ne všem se to daří.

autoři: jpa , Radek Šamša
Spustit audio