Při vypouštění Konopišťského rybníka se našlo dvaadvacet granátů i dělostřelecký náboj

5. duben 2013

Na výlov Konopišťského rybníka se od rána chystají benešovští rybáři. Zatím je devatenáctihektarový rybník částečně vypuštěný a čeká se, co během jeho odbahnění odhalí dno, zejména v okolí hráze. Pyrotechnici dnes podél pravého břehu našli vojenskou munici, převážně ze druhé světové války. V té době totiž v Konopišti sídlil hlavní štáb jednotek SS.

Našly se německé i sovětské granáty, i dělostřelecký náboj, potvrdil pyrotechnik Jiří Chládek:

„V rámci pyrotechnického průzkumu na rybníku v Konopišti jsme našli jeden náboj ráže 30 milimetrů do československého protiletadlového dvojkanónu. Dále jsme našli dva sovětské granáty RG 42, jeden německý granát model 24, a 21 granátů německé výroby zor 39, známé vajíčko.“

Policejní pyrotechnici teď rozhodnou, jestli se munice převeze nebo bude zlikvidována na místě.

Dno devatenáctihektarového rybníka pod zámkem Konopiště bylo zbavena bahna naposledy v roce 1906. Tedy ještě za života někdejšího majitele Františka Ferdinanda d´Este. Tehdy se totiž protrhla hráz rybníka, a tak rakouský arcivévoda práce spojil.

Současný majitel, město Benešov, odbahnění rybníka plánovalo už dlouho. Získalo na něj devadesátiprocentní dotaci z evropských fondů z celkového rozpočtu 74 milionů korun.

Spustit audio