Přestřelka Speciál I hledá českou skladbu pro export

3. duben 2013

Přestřelka SPECIÁL ohlašuje změnu v koncepci těchto středečních Čajoven.

Co je to za Přestřelku bez koltů a bez výzev na potyčku? Ano, je to tak, hlásíme změnu! Přestřelka, kterou připravujeme v triádě Ajva-Pedro-Stano a jejímiž předchůdci byly pořady Triáda a Radiopaskvil, si našla spoustu stoupenců, ale postupně se z ní chtě nechtě začalo vytrácet zalívání hostů krutým výběrem skladeb i nesmlouvavé výzvy k hádání, kterou to právě slyšíme skladbu.

Hosté si naopak čím dál tím častěji notovali, a tak jsme se rozhodli koncept „zabijáckých“ Přestřelek s bodováním přísné jury změnit na „nesoutěžní duel“. „Nástin upgradované Přestřelky verze 2.0 jsme v Čajovně představili už v únorovém vysílání se zástupci dvou vydavatelských domů Liborem Lisým (EMI) a Michalem Mákou (Supraphon). Chtěli jsme u posluchačů otestovat, zda přijmou i model mírumilovné Přestřelky s představováním hudebních objevů hostů. Myslíme, že svět se mění a lidé na to docela slyší. Zda to souvisí s rokem hada, nezkoumáme,“ vysvětluje Stano. Před ostrým startem nové Přestřelky (i s novým názvem El Duo) jsme ale pro vás v následujících měsících připravili tři Přestřelky Speciál, které bude stát za to slyšet!

KULATÝ STŮL na téma Export české hudby

Přestřelka Speciál I, ve středu 3. 4. od 19 hodin

Promotéři, provozovatelé labelů, hudební publicisté, dramaturgové klubů a vyhledávači hudebních talentů budou debatovat o tom, jak hledat české hudební talenty, kteří by mohli uspět v zahraničí. Zaměříme se na detekci stavu české hudební scény právě s ohledem na možnosti a příležitosti domácích umělců proniknout za hranice naší domoviny. Pokusíme se najít a pojmenovat případné bariéry, které hojnějšímu rozletu našich talentů brání, a zkusíme navrhnout i východiska, která by pomohla danou situaci změnit. Hosty dubnové Přestřelky Speciál budou Josef Sedloň, Michal Máka, David Urban, Petra Ludvíková, Michal Brenner a Lucia Udvardyová.

ANKETA ODBORNÉ POROTY

Přestřelka Speciál II, ve středu 1. 5. výjimečně od 16:30

Členové odborné poroty nominují a představí ve vysílání skladby českých muzikantů, kapel a projektů, které by podle nich mohly uspět v zahraničí. Na závěr bude vyhlášena vítězná anketní skladba.

VÍTĚZ HOSTEM PŘESTŘELKY

Přestřelka Speciál III, ve středu 5. 6. od 19 hodin

Autora a interpreta nejnadějnější exportní skladby uslyšíte v červnové Přestřelce. A po prázdninách v některém rádiu za hranicemi?

Český rozhlas Vltava, 3. dubna od 19 hodin

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

autor: Ajva
Spustit audio