Přestavba silničního mostu v Týně nad Vltavou jde do finále. Dělníci betonují, pak položí asfalt

4. březen 2024 11:08

Konkrétní obrysy už má přestavovaný páteřní most v Týně nad Vltavou na Českobudějovicku. Ze staré konstrukce toho zbylo jen velmi málo. Tu novou teď stavaři začali betonovat. Investice Jihočeského kraje za zhruba čtvrt miliardy korun se tak posunula do jedné z posledních fází.

„V této konstrukci, v pěti betonovacích taktech, je teď souhrnně 650 kubíků betonu a 140 tun výztuže,“ uvádí mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková u přestavovaného mostu v Týně nad Vltavou.

„Dokončili jsme betonáž spřažené desky a chystáme se most takzvaně odskružit. Následně budou pokračovat práce na dobetonování křídel, říms a dalších prvků,“ popisuje. Pak už stavaři postupně začnou pokládat novou asfaltovou vrstvu.

Během rozsáhlé přestavby vede objízdná trasa po jen pár desítek metrů vzdáleném náhradním provizorním přemostění. I přes počáteční komplikace si na něj obyvatelé města a ostatní řidiči zvykli rychle.

„Provizorní most je ze dřeva, takže při teplotách kolem nuly to samozřejmě klouzalo. Řidiči si museli zvyknout, musí přizpůsobit jízdu. Naštěstí se to až na pár karambolů podařilo a provoz je poměrně plynulý,“ potvrzuje starosta města Karel Hladeček.

Stavařům také pomohla vcelku teplá zima. Stále tak platí, že nový most by měl být v provozu nejpozději v polovině letošního července.

Spustit audio

Související