Premiérový Lakomec s Ivanem Trojanem, opera i seriál v Mozaice. Na Vltavě připomínáme 400 let Molièra

Má peníze, má jich dost, nouze mu nehrozí. A přesto ho cosi pudí horečnatě šetřit a hromadit jich stále víc. V honbě za majetkem je schopen zadupat všechno ostatní – rodinu, lásku, vlastní děti… Tak by mohl začínat příběh nejednoho mocného muže dneška. Harpagoni jen tak nezmizí. Věděl to už dramatik sedmnáctého století, který jim dal ono jméno. Čtyři sta let od narození Molièra teď připomínáme na Vltavě.

Že je lakomý boháč skutečným archetypem, o tom si Molière mohl dovolit nepochybovat. On sám totiž při jeho tvorbě čerpal z osvědčené Plautovy Komedie o hrnci. A tak se v pařížském divadle paláce Palais Royal v září 1668 poprvé odehrál Lakomec. V den výročí narození jeho autora se odehraje také na vlnách Vltavy.

Zcela nového nastudování hry, o níž se po generace učí už na základní škole a která neopouští světová jeviště, se režijně ujal Lukáš Hlavica. K realizaci zvolil text v překladu Vladimíra Mikeše a titulní postavu nabídl Ivanu Trojanovi, který si roli až smutně komického Harpagona dopřál s velkou radostí. Spolu s ním si v inscenaci zahráli Filip Kaňkovský, Klára Suchá, Ondřej Brousek, Anežka Šťastná, nebo Václav Vydra.

Natáčení Molièrova Lakomce

V den, kdy slavíme jeho čtyřsté narozeniny, ovšem potkáme Molièra ve vltavském vysílání ještě jednou. Na dvoře Krále Slunce totiž kráčely divadlo a hudba ruku v ruce. Moliére vytvořil divadelní útvar, který kombinuje mluvenou hru s hudebními a tanečními mezihrami a autorem těchto intermédií se stal Jean-Baptiste Lully. Zrodil se tandem, jenž téměř deset let ovlivňoval veškerou tvorbu francouzského dvora.

Jeho posledním společným dílem byla Psyché a Moliére jí dosáhl jednoho ze svých největších životních úspěchů. Právě k této látce se pak Lully vrátil samostatně a údajně během pouhých tří týdnů roku 1678 zkomponoval svou stejnojmennou operu, přičemž libreto napsal Thomas Corneille podle původní Molièrovy hry. Mytologický příběh o Amorovi a Psyché uvedl v roce 2007 Boston Early Music Festival. Nahrávku můžete poslouchat v sobotním Operním večeru.

A abychom dílo přeslavného dramatika nahlédli také z pohledu kriticko-teoretického, nabídneme v Mozaice novou minisérii Veroniky Štefanové s teatrologem a překladatelem Petrem Christovem z Univerzity Karlovy. Snad si tak zodpovíme, čím se stalo Molièrovo dílo tak výjimečným, že s námi žije už stovky let.

Klára Fleyberková

Nejnovější články