Premiéra Radioknihy: Martin C. Putna, Obrazy z dějin americké religiozity

10. březen 2016

Pokud jste příznivci Radioknihy, máme pro vás zajímavou zprávu. V premiéře uvádíme rozhlasovou knihu Martina C. Putny, literárního historika, kritika a pedagoga.

Co je například pravdy na tom, že první kolonisté Ameriky slavili s původními obyvateli svátek Den díkůvzdání?

„Na podzim roku 1621 puritáni společně s indiány slavili ono první Díkůvzdání. Za to, že přežili. Tři dny a tři noci jedli a veselili se. Že se oslava konala, je známo díky dopisu, který jeden z kolonistů poslal do Anglie. Slovo Thanskgiving ještě v dopise nepadlo, vedla však k němu závěrečná formulace: Díky dobrotě Boží jsme z nouze natolik venku, že si občas přejeme, abyste se na naší hojnosti mohli podílet," čte Martin C. Putna v prvním díle Radioknihy.

A jak souvisí krůta nebo dýňový koláč s dnešním, možná poněkud pokřiveným náboženským poselstvím, kdy se Američané během svátku věnují především sledování televize a nakupování? I to se dozvíte při poslechu prvního dílu s názvem:

Obrazy z dějin americké religiozity (Martin C. Putna), Amerika puritánská

VŠECHNY DÍLY RADIOKNIHY SI POSLECHNĚTE NEJDÉLE DO 16. 3. 2016, KDY VYPRŠÍ AUTORSKÁ PRÁVA PRO PŘEHRÁNÍ POSLEDNÍHO DÍLU TOHOTO POŘADU. (PRVNÍ DÍL LZE PŘEHRÁT DO 12. 3. 2016)

V dalších dílech Radioknihy ve vysílání uslyšíte pokračování četby Martina C. Putny – tentokrát je tématem Rusko. První díl s názvem Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity vysíláme ve čtvrtek 10. 3. 2016 od 23:33 a následujících pět dílů každý večer do 14. 3. 2016. Hezký poslech přeje Český rozhlas Plus.

autoři: bar , Martin C. Putna
Spustit audio