Premiér, který má problémy s trestním stíháním, není výjimka, říká ekonom Singer. Babiše přirovnává k Berlusconimu

5. únor 2020

„Naší zemi se daří dramaticky líp než kdy předtím,“ myslí si Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, dnes hlavní ekonom pojišťovny Generali CEE Holding. Obecnou úroveň života v Čechách považuje za úžasnou, českou politiku označuje jako klidnou a nenásilnou.

Premiér, který má problémy s trestním stíháním, není ve světě ojedinělý, říká host Osobnosti Plus. Andreje Babiše (ANO) přirovnává k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu. „Neměl svůj konglomerát? A nebyl závislý na tom, co dělá stát? Byl… Nedělejme drama z toho, co je součást normálního demokratického provozu,“ myslí si Miroslav Singer.

Čtěte také

V politice by podle něj měli být bohatí lidé. Upozorňuje ale zároveň, že konglomeráty jsou vždy závislé na státu.

„Mě bude trápit, kdyby se potvrdilo, že Babiš zneužíval systém k tomu, aby dostával dotace. Řízení dotační politiky státu premiérem je ale strašně silný pojem. Vím, jak to chodí na vládě. Úředníci přece také mají svou odpovědnost, své možnosti, mají svou nezávislost,“ vysvětluje.  

Čechy jsou žádoucí

Ekonom hodnotí kladně současnou obecnou úroveň života v Čechách. „Je úžasná. Společnost je velmi kooperativní na mikroúrovni, tolerantní, schopná dát dohromady společné akce."

„Připadá mi jako strašná zábava žít v Čechách. Praha je přes všechny nevýhody, týkající se třeba dopravy, kulturní město, které žije. Stejně tak vidím opravená městečka, fabriky na okrajích. Vnímají to tak i mí kolegové ze zahraničí. Prostě Čechy jsou žádoucí," říká.

Ztrácíme civilizační výhodu

Přes veškerý optimismus má Singer určité obavy. Nejsou prý ale nijak dramatické. „Pamatuji si dobu, kdy byla debata ve veřejném prostoru kultivovanější, lidé byli tolerantnější k věcem, které se jim nelíbily. Ochota lidí se naštvat a omezovat někomu svobodu je teď mnohem vyšší než v 90. letech. Z toho plyne tato má obava,“ vysvětluje ekonom.

Čtěte také

Oklešťování svobod, které přichází ze strany státu, chce podle něj volič. „On volí ty, kteří připravují zákony. Byl bych nervózní, kdyby, když to volič chce, na to stát nereagoval,“ říká.

„I demokracie západní Evropy byly v 60. letech mnohem míň liberální. Svobodná společnost a tržní ekonomika umějí společně fungovat i s mnohem větším množstvím pravidel. Akorát je smutné, že v jiných částech světa fungují líp. A my tím ztrácíme naši civilizační výhodu,“ uzavírá ekonom Miroslav Singer.

V rozhovoru s Barborou Tachecí odpověděl například také na to, co na stávající české společnosti vnímá pozitivně a co naopak, nebo co si myslí o tom, že se prezident pohybuje na hraně Ústavy.

 

Související