Přehlídku oceněných her z Prix Bohemia 2011 zahájí Fotograf

5. leden 2012

Cítili jste se někdy provinile, když jste se stali svědky vandalismu nebo pouličního násilí a báli jste se zakročit? To Londýňan Neil, smutný hrdina britské komedie Davida Eldridge Fotograf se nikdy nebojí. Mohl by dokonce být příkladem angažovaného občana, kdy by se právě na jeho osobu tolik nehodilo rčení, že „cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly“. Rozhlasová inscenace hry Fotograf s Ivanem Trojanem v hlavní roli zahajuje na stanici Vltava lednovou přehlídku her, oceněných na minulém ročníku festivalu Prix Bohemia.

Se svým chováním a způsoby by se Londýňan Neil Plank mohl klidně přidat ke slušným hochům z klubu Rychlých šípů. Spatří-li na ulici ženu s těžkým kufrem, přispěchá jí na pomoc. Při jízdě metrem zas neváhá kárat nevšímavé spolucestující, že nechají stát těhotnou ženu, a vymůže pro ni místo k sezení. Neil je i vzorným obyvatelem svojí čtvrti a jeho zraku neuniknou vandalové a pobudové svévolně znečišťující ulice.

Všechny ty dobré skutky, které koná pro dobro svých bližních, jsou ve skutečnosti motivovány frustracemi z nezdarů v osobním i společenském životě. Kvůli své přehnané horlivosti neplatí Neil v očích druhých za správného chlapíka, ale spíše za vlezlého a obsedantního slídila. Jeho život nabere nečekaný obrat ve chvíli, kdy pojme úmysl dokumentovat nešvary kolem fotoaparátem ve svém mobilu. Vyfotí a zároveň zažene tlupu násilníků přepadnuvších v parku staršího muže a stane se na chvíli opravdovým hrdinou. O jeho odvážný čin projeví zájem lokální tisk. Za chvilkovou slávu, jež nepřekročí hranice jedné čtvrti, však bude muset zaplatit – svým zdravím i rozpadem vztahů s nejbližšími lidmi…

Ve zdánlivě lehkém komediálním příběhu se britský autor David Eldridge dotkl vážného tématu krize multikulturního soužití ve velkých evropských městech provázeného vzrůstem násilí a vandalismu. Kromě toho, že napsal svěží komedii, trefil se svou hrou do pocitů dnešních Evropanů, čemuž nasvědčuje i cena festivalu Prix Europa 2008 a Prix Bohemia 2011. Fotografa Davida Eldridge natočil v roce 2010 režisér Aleš Vrzák, vedle Ivana Trojana, který hrál titulní roli, uslyšíte Radka Holuba, Danu Černou, Jitku Sedláčkovou, Hynka Čermáka, Kamila Halbicha, Martina Myšičku, Jana Novotného, Terezu Rumlovou, a další herce.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.