Předlistopadová architektura v Česku: Kontroverzní demolice i marné snahy o památkovou ochranu

4. listopad 2019

V sousedství Českého rozhlasu na pražských Vinohradech právě mizí poslední zbytky budovy Transgasu. Podle historiků architektury tím přicházíme o důležitou vrstvu naší moderní historie. 

Nejde ale jen o Transgas, dalšími příklady mohou být dejvický hotel Praha nebo liberecké obchodní centrum Ještěd. Desítky dalších poválečných domů jsou ve velmi špatném stavu a jejich osud je nejistý. Nejen kontroverzní demolice z nedávné doby, ale i současný stav dalších předlistopadových budov připomíná seriál o architektuře 60. a 70. let.

Česká ambasáda v Berlíně

Několik výrazných staveb, které patří k tomu nejlepšímu z naší poválečné architektury, navrhli manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Zatímco jejich obchodní dům Kotva v Praze je od letošního května definitivně památkou, ostatní realizace takové štěstí neměly. Jediným dílem manželů Machoninových, které si zachovalo interiéry v nezměněné podobě, je brutalistní budova Velvyslanectví České republiky v Berlíně, jedna z mála staveb nedaleko Postupimského náměstí, která ještě zažila éru berlínské zdi. 

Česká ambasáda v Berlíně je cenná nejen architektonicky. Jedinečné jsou i interiéry.

Hotel Thermal

Ve třetím dílu se zaměříme na další dílo manželů Machoninových – karlovarský hotel Thermal, jehož majitelem je stát. 

Čtěte také

Za 40 let své existence se stal neodmyslitelnou součástí mezinárodního filmového festivalu i města Karlovy Vary. I přesto dodnes budí vášně. Odborníci se shodují, že jeho současný stav zdaleka neodpovídá jeho architektonickým kvalitám ani významu pro město. A ministerstvo financí aktuálně plánuje rekonstrukci hotelu a bazénu za zhruba 580 milionů korun.

Pohled na hotel Thermal od Nábřeží Jana Palacha.

Mezinárodní svaz studenstva

Čtvrtý díl nás zavede k brutalistní budově bývalého Mezinárodního svazu studentstva v Praze 1 postavené v letech 1968 až 1975, ze které nejspíš bude obchodní dům. Historici architektury ji popisují jako jedinečnou moderní stavbu, která v rámci městské struktury vytváří sebevědomé gesto a přitom nenarušuje okolní historický kontext. I přesto se odborníkům nepodařilo prosadit, aby byla památkově chráněná. A v následujících letech z ní má být sedmipodlažní obchodní dům. Památkáři nicméně slibují, že ačkoli budova bude vyšší, „celkový ráz průčelí a styl architektury by měl zůstat zachován".

Ochrana architektury 60. a 70. let

Proč se v Česku nedaří chránit kvalitní poválečnou architekturu?  O tom je řeč v posledním dílu seriálu o předlistopadové architektuře.

Seriál připravil Filip Rambousek pro Český rozhlas Plus. 

autor: Filip Rambousek
Spustit audio

Související