Předchůdce programovacích strojů, listovku z 18. století, mají v Tkalcovském muzeu v Trutnově

19. květen 2019 10:13

Tkalcovské muzeum v Trutnově rozšířilo svou expozici. I na malém prostoru dokázala majitelka Domu pod jasanem poskládat množství exponátů, které návštěvníka zdrží často i několik hodin. Na všechno si totiž může sáhnout a dokonce i vlastnoručně vyzkoušet. Navíc Martina Poliaková podá ke všemu vyčerpávající výklad.

„Vznikla nám nově místnost tkalce a máme také gramofon. To sice úplně nesouvisí s tkalcovstvím, ale vždy si ho pustíme, on je na kliku, bez elektřiny, a ta stará hudba skvělá," usmívá se Martina Poliaková, která reportérku Janu Házovou hned ve dveřích zahrnula novinkami.

Šicí stroj tam byl dřív v každé rodině. Dnes se v Červeném Kostelci rodí budoucí módní návrháři

Hana Košutová a Aneta Hornychová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes si budeme povídat hodně o módě a také o tom, kde se svému řemeslu učí budoucí švadleny, módní návrhářky a stylisté. Protože v Královéhradeckém kraji jednu takovou skvělou školu máme. Je to Centrum textilních technologií a oděvní tvorby Červený Kostelec. 

Gramofon je tedy krásným, novým exponátem. Co nové přichystalo Muzeum tkalcovství pro návštěvníky v letošní turistické sezóně?
„Vytvořili jsme místnost tkalce, ve které právě stojíme. Tam mohou lidé vidět například i pod postelí nočník. Je to v duchu cimrmanovského filmu Rozpuštěný a vypuštěný."

Majitelka muzea Martina Poliaková sama ráda tká.
„Je to taková relaxace. Tkám sice doma už na modernějších strojích, ale je to opravdu vášeň."

Muzeum tkalcovství v trutnovském Domě pod jasanem

V muzeu ovšem uvidíte i hodně starý tkalcovský stav, který je samozřejmě funkční.
„Tento stav je skvělý v tom, že se jedná o listovku z 18. století. Je to takový předchůdce programovacích strojů. Všimněte si, že na tom zařízení nahoře jsou proděrované štítky, které na tkalcovském stavu zvedaní určitým způsobem listy a vytváří vzor. Tkadlec v 18. století si uměl už ten vzor naprogramovat, aby stav zvedal patřičné listy a osnovy. A programátoři se na tom vlastně inspirovali, vzpomeňte na děrovací štítky u prvních počítacích strojů."

Víte, co bylo jedním z nejstarších řemesel, která kvetla v podhůří Orlických hor? Modrotisk!

Návrhářka Zuzana Osaka s modrotiskem

Modrotisk se na sklonku loňského roku dostal na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. O zápis této metody ozdoby textilu do seznamu společně žádalo Česko, Slovensko, Německo, Rakousko a Maďarsko. Modrotisk je technika k potištění látek známá z 18. století, která dodnes zdobí kroje na Moravě. 

Kolik najdeme v muzeu celkem tkalcovských stavů?
„Historické tkalcovské stavy máme momentálně v muzeu tři. Ale jinak máme ještě spoustu stavů ještě v tkalcovně a v depozitáři."

Tkalcovská místnost a gramofon, to jsou novinky letošní sezóny. Chystají se ještě nějaké další?
„Pro letošní rok už ne. Protože nám to stačí. My potřebujeme, aby když se do našeho tkalcovského muzea přijde, aby lidé dostali len a vše fungovalo opravdu tak, jak to bylo dříve v podkrkonošských chalupách. Aby si len nalámali, vochlovali, potírali, a potom si ho zkusili upříst. Takže potřebujeme, aby bylo vše funkční," dodává Martina Poliaková.

Čtěte takéDům pod jasanem

Muzeum tkalcovství v Trutnově je otevřené čtyři dny v týdnu a to vždy od středy do soboty. A každý návštěvník si může reálně na historických strojích vyzkoušet, jak vzniká ze stonku lnu krásná tkanina.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související