Před Vánocemi trocha hororu neuškodí

25. prosinec 2005

Do předvánočně laděné Prahy silně kýčovitě a amerikanizovaně ozdobené přivezla ostravská Komorní scéna Aréna ruský horor. Jednalo se o inscenaci Panočky Niny Sadury v režii Sergeje Fedotova. Inscenace se v Praze odehrála 18. 12. v rámci přehlídky České divadlo.

Ačkoliv je inscenace koncipovaná na prostor ostravské komorní scény, která je celá velká asi jako jeviště Palmovky, dokázal horor nahnat strach i v nejzadnějších řadách Divadla Pod Palmovkou. Tajemná hudba, temné fedotovské nasvícení a dlouhé táhlé scény ruských kozáků připravují vstup Panočky - dcery místního pána, která je nejspíše upírem. Je neuvěřitelně krásná a působí subtilním dojmem. Jenomže jak známo, postavu dělá její okolí, a tak díky tomu, co o ní víme, nahání strach, i když jen projde po scéně krásná křehká dívka označená za Panočku (Kristýna Janáčková). Hlavní horor však přichází po její smrti, kdy u její rakve musí hlídat filozof, který do vsi přišel a zapříčinil její smrt tím, že se nenechal vysát. Po tři noci u ní stráží, přičemž ona jej chce získat pro sebe - pro upíry. Po noci u Panoččiny rakve je filozof - skvěle sehraný Michalem Čapkou - zcela vyčerpán a i kolem něj se začnou dít podivné věci. Nakonec přichází poslední noc. Všichni se s ním loučí, jako by šel na smrt. Chtějí vrátit věci, které mu prve sami dali, a on odchází smířen. Atmosféra je temná a děsivá. Pak náhle Panočka začne létat ve své rakvi scénou a nakonec filozofa dostane. Její krása je zničující. Filozof k ní usedá do rakve, která je veze jak bárka přes řeku Styx a na pozadí se nasvítí pravoslavné ikony. Bůh to tak chtěl?

Z inscenace Panočka

Tak jako v předcházející spolupráci Sergeje Fedotova a Komorní scény Aréna na Psím srdci, i Panočka přinesla neuvěřitelný zážitek. Inscenace je pevně semknutá, soubor je neuvěřitelně sehraný a obraz Ruska, který zde vzniká, nahání strach již sám o sobě. Natožpak, když vstoupí Panočka. Ta vám dokáže vstoupit i do snů.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.