Před 90 lety odehráli zlínští hokejisté první zápas. SK Baťa Zlín prohrál s Kroměříží, poprvé vyhrál v únoru 1929

Historie hokeje se ve Zlíně začala psát už koncem 20. let minulého století.

První utkání odehrál tým SK Baťa Zlín 13. ledna 1929 a nezkušení hokejoví nadšenci toho dne podlehli Kroměříži 2:7. V dalších zápasech se ale dařilo výkony zlepšovat a 11. února se zlínský tým dočkal proti Přerovu prvního vítězství.

Zlín získá za korunu zimní stadion, půl miliardy chce dát do přestavby. Jedna z nejhorších hal v lize se změní

Studie rekonstrukce zimního stadionu ve Zlíně

Zlínští zastupitelé dnes schválili záměr převodu zimního stadionu na město.

Panovaly tehdy dvacetistupňové mrazy a právě rozmary počasí byly po téměř tři dekády pro zlínské hokejisty možná vážnějším soupeřem než konkurenční týmy.

Hrát se totiž mohlo jen za příznivého počasí a někdy se podařilo sehrát za celou sezónu jen pět soutěžních zápasů. Na lepší časy se zlínskému hokeji začalo blýskat v roce 1957, kdy byl v tehdejším Gottwaldově otevřen zimní stadion s umělou ledovou plochou.

I díky ní se tým po letech v nižších soutěžích v sezóně 1960/1961 dostal do první ligy, hned ale zase sestoupil. Po éře postupů a opětovných pádů v 60. a 70. letech se Gottwaldov natrvalo uchytil v nejvyšší soutěži od ročníku 1980/1981.

Nejlepším výsledkem klubu za dob federální ligy bylo třetí místo v sezoně 1984/85, lépe se Zlínu (městu i týmu se původní jméno vrátilo bezprostředně po listopadu 1989) vedlo po vzniku samostatné české extraligy.

Pod různými názvy se dostal celkem šestkrát do finále a dvakrát dosáhl na mistrovský titul - poprvé v sezóně 2003/2004, kdy v rozhodující sérii zdolal Slavii 4:1, a podruhé a zatím naposledy přesně o deset let později, kdy si ve finále poradil stejným poměrem s Brnem.

zdroj: ČTK

Související