Pražští madrigalisté dnes v Národním muzeu

16. prosinec 2002

Dnes od 17:30 můžete navštívit v Národním muzeu benefiční koncert Pražských madrigalistů, který je pořádán na obnovu sbírek poškozených letošními povodněmi. Národnímu muzeu při nich vznikly škody za více než 200 milionů korun, a to nejen na sbírkách, ale především na samotných objektech, parcích a zahradách. Nejhůře dopadly depozitáře historického muzea v Terezíně, stálá expozice asijských kultur Náprstkova muzea v Liběchově u Mělníka a České muzeum hudby.

Pražští madrigalisté začali již v roce 1956 s moderní interpretací staré hudby v Čechách. Na svých koncertech oživují mimo jiné množství zajímavých titulů dnes již zapomenutých autorů. Jejich repertoár tvoří zejména duchovní i světská hudba 15-17. století, ale rozšiřují jej i o hudbu 20. století. Zajímavostí je, že mnozí soudobí skladatelé jim věnovali své skladby. V roce 1969 zahájili v Národním muzeu tradici tematických koncertů s neobvyklým začátkem 17,17 hod. Za dobu svého působení získali řadu mezinárodních ocenění a pravidelně vystupují na mezinárodních hudebních festivalech.

Noty

V podání Pražských madrigalistů zazní na dnešním koncertě např. skladby Adama Michny z Otradovic, Samuela Capriconuse nebo Claudia Monteverdiho. Jednotné vstupné je Kč. 400,-.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.