Pražský Respect Festival zachovává nabídku různorodé hudby ze světa v novém termínu i na novém místě

3. září 2020

Festival vznikl před více než dvaceti lety jako vyjádření respektu vůči hudbě etnických menšin. Červnový termín byl posunut na 5. a 6. září a novým místem konání je Rohanský ostrov.

I přes měnící se omezení přicházející z různých zemí se podařilo sestavit program, v němž nechybí atraktivní účinkující: Sona Jobarteh původem z Gambie, Elaha Soroor se skupinou Kefaye původem z Aghnanistánu, Krar Collective z Etiopie. Průřez letošním programem komentuje v pořadu host Aleše Opekara dramaturg festivalu Borek Holeček, který uvedl, že účast potvrdili i Motion Trio z Polska, Ivo Papasov & His Wedding Band z Bulharska nebo francouzsko-italská kapela Lalala Napoli.

Za ty, kteří v důsledku koronaviru nemohou dorazit, zaskočí domácí univerzální improvizátor Petr Nikl a slavná maďarská romská skupina Parno Graszt. My nemůžeme vyjet do Maďarska, ale Maďaři mohou přijet k nám, z čehož mám velkou radost, protože tuhle skupinu se mi podařilo zajistit teď na poslední chvíli a moc jim děkuju, že byli ochotni tahle operativně zareagovat,“ říká Borek Holeček z pořádající agentury Rachot a dodává: „ani na chvíli jsme nezapochybovali a nechtěli jsme to vzdát.“ První ročník festivalu konaný před více než dvaceti lety vyjádřil respekt právě romské hudbě a hudba s romskými kořeny pomáhá na oplátku zachránit program Respectu letošního.

Respect Festival se bude konat tento víkend tj. 5. a 6. 9. 2020 na Rohanském ostrově v Praze. Celý open-air program vč. dalších festivalových koncertů naleznete ZDE.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Související