Pražský Respect Festival představí nejzajímavější hudební objevy z celého světa už po dvacáté. Zahraje i Iva Bittová s Čikori

12. červen 2017

V sobotu 17. a v neděli 18. června vystoupí na pražském Výstavišti v Holešovicích hudebníci z Bretaně, Afriky, Izraele, Indie a dalších zemí. Jakou hudbu přivážejí?

U zrodu skupiny Junun stál kytarista skupiny Radiohead, Jonny Greenwood. Klíčovým okamžikem bylo jeho setkání s izraelským hudebníkem Shy Ben Tzurem, který často pracuje s muzikanty z Indie. Výsledkem je superband dvaceti osobností indické hudby.

Vzácné spojení navzájem rozdílných žánrů sahá od spirituálních zpěvů qawwali až po burácející indickou dechovku. I když Jonny Greenwood projekt inicioval, koncertuje s ním jen zřídka. Na letošní turné Radiohead si nicméně Junun vybral jako předkapelu.

Victoria Hanna je už řadu let známá tím, že zhudebňuje židovské náboženské texty, a to velmi provokativním způsobem – na hranici divadelní performance a spirituálního rapu. I když zpěvačka patří už přes dekádu k tomu nejlepšímu, co izraelská hudba nabízí, debutové album vydala až letos.

Nejsnáze pochopitelným vysvětlením se zdá být, že její tvorba je natolik propojená s vizuálním světem, že samotná nahrávka těžko poskytne ucelený obrázek. To dokumentuje i následující video, 22 Letters, skladba založená na 22 písmenech hebrejské abecedy.

Do reality tak Victoria Hanna přenáší známý příměr o zpěvákovi, který byl natolik přesvědčivý, že si pozornost publika udržel pouhým zpěvem telefonního seznamu. Přečtěte si také rozhovor se zpěvačkou, pořízený v jejím domě v Jeruzalémě.

Na festivalu Respect zazní i hudba evropských menšin. Západošpanělský region Galicie reprezentuje skupina Radio Cos, bretaňské zpěvy zazní v podání Erika Marchanda s doprovodem srbského pianisty Bojana Z, kacířské songy jihofrancouzské Okcitánie představí Manu Theron, dobře známý ze sboru Lo cor de la Plana, který k nám ale tentokrát přijíždí se svojí novou sestavou Sirventes.

Nebudou chybět ani domácí umělci, reprezentováni v té nejvyšší kvalitě zpěvačkou a improvizátorkou Ivou Bittovou se skupinou Čikori. 

Spustit audio