Pražský koncert Johna Scofielda v přímém přenosu

25. leden 2012

Americký kytarista John Scofield odehraje 25. ledna v Rudolfinu koncert za doprovodu Dánského rozhlasového bigbandu, SOČRu a hvězdného aranžéra Vince Mendozy. Koncert, který splňuje všechny parametry „jazzové akce roku“, odvysílá v přímém přenosu ČRo 3 – Vltava.

John Scofield je v Česku relativně častým hostem s rozličnými sestavami i žánrovým profilem (naposledy v červenci v Brně s kvartetem). S natolik ambiciózním projektem, jako je „54“, zde ale zahraje poprvé.

„V kontextu pražského vystoupení stojí za zmínku, že Scofield se tu a tam angažuje i v tvorbě pro větší ansámbly. Oceňované bylo bigbandové album Quiet s Waynem Shorterem (1996) či spolupráce s britským skladatelem Mark-Anthony Turnagem na orchestrálním snímku Scorched (2004),“ připomíná Petr Vidomus, dramaturg internetového rádia ČRo Euro Jazz.

S aranžérem Vince Mendozou spolupracuje Scofield od počátku 90. let. V poslední době se jejich cesty střetly např. na albu „54“. Právě Mendozova úprava Scofieldovy skladby Carlos z této nahrávky byla ve výročních cenách Grammy 2011 vyhlášena za „Nejlepší instrumentální aranžmá“ a zazní i v Praze.

Hudba pro desku i pražské vystoupení vyrostla zejména ze Scofieldových skladeb pro menší ansámbly (zejména pro předchozí alba Groove Elation, What We Do, Überjam, Hand Jive). Jakkoli provedení s bigbandem a symfonickým orchestrem oslňuje svou mohutností, neztrácí nic na kompaktnosti originální malokapelové předlohy. „Jednoznačně si zachovává svěžest a prostor pro svobodu individuálního vyjádření, které jsou pro jazz natolik klíčové,“ říká Vidomus.

02494495.jpeg

Dánský rozhlasový bigband (DR Bigband) není pro české posluchače neznámý – v roce 2010 zde orchestr odehrál tři koncerty s bluesmanem Robbenem Fordem. V Praze bigband vystoupí dvakrát – již bez Scofielda a Mendozy, ale s hostující zpěvačkou Sinne Eeg a trumpetistou Gepardem Presencerem odehraje ještě 24.1. koncert ve Španělském sále (v rámci cyklu Jazz na Hradě).

Koncert i jeho přímý přenos na Vltavě začíná 25. 1. v 19:30. Akce se koná u příležitosti zahájení dánského předsednictví EU.

Avizovaný playlist pražského koncertu:

1. Door #3 (autor J. Scofield | aranžmá J. McNeely) 2. Carlos (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza) 3. Jung Parade (autor a aranžmá V. Mendoza) 4. Honest I Do (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza) 5. Polo Towers (autor J. Scofield | aranžmá F. Ross) 6. Beauty and Sadness (autor a aranžmá V. Mendoza) 7. Twang (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza) 8. Say we Did (autor a aranžmá V. Mendoza) 9. Out Of The City (autor J. Scofield | aranžmá V. Mendoza)

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka