Pražské quadriennale zve na prodlouženou

9. červenec 2003

Monstrózní výstava současného divadelního výtvarnictví Pražské quadriennale sice už skončila, některé její doprovodné akce však pokračují ještě přes léto. Do 20. července potrvá v Muzeu hl. m. Prahy výstava z díla řeckého scénografa Dionisia Fotopoula. Do srpna je možno shlédnout expozici tradičních japonských kostýmů divadla Nó v Národním muzeu a konečně poslední z déletrvajících doprovodných akcí je ohlédnutí za tvorbou českého scénografa Otakara Schindlera.

V Clam-Gallasově paláci se veřejnosti otevírají "Divadelní krajiny", které pro česká a moravská jeviště vymýšlel a vytvářel Otakar Schindler po několik desetiletí. Tento žák Emila Filly působil od 50. let v ostravském divadle, kde byl šéfem výpravy. Zde také později s Janem Kačerem spoluvytvářel slavnou divadelní epochu. S týmž režisérem později v 90. letech spolupracoval na scénografiích pro pražské Vinohradské divadlo. Ještě minulého ročníku quadriennale se Otakar Schindler účastnil osobně, letos na něj pouze vzpomínáme in memoriam. Zemřel v roce 1998.

Scéna k divadelní hře Racek

Výstava se snaží přiblížit výtvarníkovu divadelní tvorbu v co největší šíři. K vidění jsou dokonce i návrhy na nerealizované či zakázané projekty. Expozice není řazena chronologicky, ale tématicky. Velkou část tvoří výpravy ke hrám ruským, shakespearovským a k současným českým hrám. Vystaveny jsou nejen návrhy kostýmů a dekorací, ale i přímo jejich ukázky a makety scén. Návrh můžeme porovnat s konečnou realizací podle archivních fotografií. Každý tématický sál se snaží oživit kresby a fotografie na zdech nějakým charakteristickým objektem, přibližujícím danou scénografickou oblast trochu živěji. Například sál připomínající tvorbu v dramaturgické oblasti ruských her nás zve "útulným zátiším" s břízkami, lavičkou a rozečtenou knihou připomínající inscenace čechovovské či hry Turgeněva.

Určitě nás překvapí obrovská šíře inscenací, které Schindler svou výtvarnou stránkou doprovázel. Navrhoval loutky pro děti i monumentální scény pro divadlo operní. Spolupracoval se scénami reprezentativními (Národní divadlo, Divadlo Na Vinohradech) i komorními (Divadlo Na zábradlí). Poznamenal divadelní život od 60. let až po nedávnou současnost. Výstava z dlouhé a rozmanité tvorby Otakara Schindlera připomíná tak nejen dílo jedné osobnosti ale i třicet let proměn českého divadla vůbec.

Scéna ke hře Dům se sedmi balkony

Výstava Divadelní krajiny Otakara Schindlera probíhá v Clam-Gallasově paláci (Husova 20) do 17. 8. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin. Svou stránku má výstava na adrese www.divadlo.cz/schindler, ostatní doprovodné akce pražského quadriennale zde.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.